Menu
Taxfreebutikkene på Oslo lufthavn risikerer å bli stengt hvis det blir streik. Partene har to dager på seg hos Riksmekleren for å bli enige før fristen går ut natt til tirsdag. Foto: Vidar Ruud / NTB

Fare for taxfree-streik neste uke

Meklingen mellom HK Norge og Virke starter søndag. Hvis partene ikke blir enige, kan det bli streik for flere taxfree-ansatte, men taxfree-sjef avviser stengning.

Av NTB | 24.04.2024 19:12:13

Arbeidsliv: Det ble brudd i forhandlingene mellom Virke og Handel og Kontor 11. april. Dermed tar Riksmekleren over.

– HK Norge møter Virke hos Riksmekleren 28. april. Blir det ikke enighet, vil HK Norge ta ut sine medlemmer hos TRN på Oslo lufthavn, Flesland og Værnes. Dermed vil taxfreesalget stenge på disse stedene, skriver HK Norge i en pressemelding.

Denne formuleringen reagerer Travel Retail Norways viseadministrerende direktør på. Haakon Dagestad sier til Dagbladet Børsen at streik slettes ikke betyr stenging.

– HK Norge har beklaget den pressemeldingen overfor oss. De har ikke noe grunnlag for å si at vi skal stenge. Vi har ingen planer om å stenge. Vi håper meklingen går fint, men selv ved streik, gjør vi alt vi kan for å holde butikkene åpne, sier han.

Planen for å holde butikkene åpne er å ha ikke-fagorganiserte på jobb.

– Men vi tar ut medlemmer i streik der vi har stor kampkraft, og målet er å stenge ned bedriftene, sier han.

HK Norge understreker at meklingsfristen godt kan bli overskredet.

– Hvis partene ikke blir enige innen fristens utløp midnatt natt til 30. april, blir det streik fra arbeidstidens begynnelse tirsdag 30. april. De siste årene har det ofte blitt meklet godt utover fristen, og dette kan skje denne gangen også, heter det i pressemeldingen.

Uttaket omfatter drøyt 4256 HK-medlemmer fordelt på virksomheter over hele landet.

HK Norge har også organiserte innenfor byggevarekjedene. De varsler at de vil ta ut en rekke Byggmakker og Løvenskiold.

– Vi tar de bedriftene der vi har medlemmer og kampkraft. Våre medlemmer jobber i butikker vi alle ser og bruker hver dag. Mange vil nok merke det når den lokale Coop-butikken eller hele taxfree på Gardermoen stenger, sier Beckham.

Organisasjonens viktigste krav er som hos de fleste andre økt kjøpekraft, i tillegg til en skikkelig kompetansereform og økt søndagstillegg.

Forbundsleder Christopher Beckham i HK Norge sier til Børsen at det ikke er arbeidstakerorganisasjonen som bestemmer om butikkene skal stenge.

I tillegg til TRN varsler HK Norge at mange butikker i Norgesgruppen og Coop vil bli tatt ut, blant annet Meny, Kiwi og Coop Extra.

Flere nyheter: