Menu
Store nedbørsmengder dannet fredag en liten sjø ved Bakker Bru i Frogn kommune utenfor Drøbak. Noen tok sjansen på å kjøre gjennom vannmassene. Foto: Hans O. Torgersen / NTB

Fare for mye nedbør, flom og kraftig vind i sør – sol i vest og nord

Været i helgen blir grått for de fleste, men med litt sol for noen. På Østlandet ble tunneler, veier og en jernbanestrekning fredag stengt på grunn av mye vann.

Av NTB | 03.11.2023 18:52:41

Solfylte høstdager med flotte farger må vi se langt etter i de tettest befolkede stedene i landet, men i vest og i nord byr helgen på perioder med sol.

– Det spørs hvor kravstor en skal være på denne tiden av året, sier statsmeteorolog Julie Solsvik Vågane til NTB.

Hun forteller at Østlandet får noe lettere vær lørdag og søndag, men fortsatt med noe regn, og snøgrensen blir høyere. Andre steder er det lysere.

– Jeg sitter i Bergen, her er det en del oppholdsvær og perioder med sol både lørdag og søndag, sier statsmeteorologen.

– Det er gult farevarsel for kraftig vind og sannsynlighet for svært kraftige vindkast, 35–40 meter i sekundet på det meste. Fredag kveld blåser det en del i Trøndelag, og så flytter det seg nordover inn i Nordland, forteller Vågane, som advarer om at det i fjellet er fare for full storm.

På Østlandet førte overgangen til mildvær og regn til en del utfordringer. Tidligere i uken kom det en del snø, og mye regn førte til flomstore vassdrag, oversvømte tunneler, vannfylte kjellere, noen nye, midlertidige innsjøer og fare for jordskred.

Ved 17-tiden åpnet Vegvesenet Elgskauåstunnelen på E134 i Asker kommune etter at den hadde vært stengt i flere timer på grunn av flom. Men etter en halvtimes tid så man at det likevel var for mye vann til at trafikken kunne gå, og tunnelen ble stengt igjen. Omkjøring er skiltet.

Riksvei 4, Bånkallenga i Oslo, var stengt i en periode. I Fredrikstad måtte Vegvesenet holde Bjølstadtunnelen stengt i flere timer på grunn av oversvømmelse. Og i Holmestrand ble en fylkesvei stengt en periode fordi brannvesenet måtte pumpe vann ut av et næringsbygg.

Også i nord kan man få se noe sol, men samtidig må man holde på hatten.

Vestfoldbanen ble fredag ettermiddag stengt mellom Drammen og Sande på grunn av utglidning og store vannmengder.

(©NTB)

Flere nyheter: