Menu
MF «Ryfylke» er designet av LMG Marine i Bergen og bygget ved Westcon Yard i Ølen. Illustrasjon: Norled

Får 2000 kroner i bonus for ekstravakter i sommer

De ansatte i Norled får 2000 kroner ekstra hvis de påtar seg ekstravakter i sommer. – Urettferdig, dette blir som å pisse i buksen for å holde varmen en kort stund, sier hovedtillitsvalgt Tore Årland.

Av tomas | 28.07.2023 22:07:08

Bonusordning: Dersom de ansatte i Norled jobber ekstra i sommerferien, får de en bonus på 2000 kroner per vakt. For å få bonusen, må ansatte ta ekstravakter i sin friperiode, skriver Bergens tidende.

Norled, som er et av landets største ferge- og hurtigbåtrederier, har over 1000 ansatte. Men selskapet har i sommer hatt store problemer med å ha nok ansatte på jobb. Derfor har firmaet laget en bonusordning, hvor de ansatte får 2000 kroner ekstra per vakt, i tillegg til vanlig timelønn.

Tillitsvalgte reagerer:

Men bonusordninger er ikke like populær blant de tillitsvalgte. Nå går de ut å reagerer på ordningen.

– Dette fører til dårlig stemning blant mange ansatte. Flere opplever denne ordningen som urettferdig fordi den ikke går over hele sommersesongen, sier tillitsvalgt i Norled, Ilja Vasiljevs til BT.

Vasiljevs reagerer på at bonusordingen ikke har blitt drøftet med de tillitsvalgte i forkant.

– Mannskapsmangelen i denne bransjen har vært et stort problem om sommeren over flere år. Ansatte burde ha fått denne ordningen før sommersesongen startet. I stedet går veldig mange glipp av muligheten, sier Vasiljevs videre til Bergens største lokalavis.

Vasiljevs får støtte av hovedtillitsvalgt i Norled, Tore Årland.

– Dette blir som å pisse i buksen for å holde varmen en liten stund. Men etterpå blir det kaldt. Jeg skjønner at de er desperate etter folk. Men dette er ikke måten å gjøre det på, sier Årland

Hurtigbåtsjef i Norled, Bjørn Egil Søndenå , sier til avisen at mannskapsmangelen ikke er noe de ha planlagt for.

– Dette er ikke noe vi hadde planlagt for. Men en del folk har sluttet og en del skyldes sykdom. Nå så vi oss nødt til å tilby dette for å få kabalen til å gå opp. De generelle lønnsvilkårene er styrt gjennom tariff. Vanlige lønnsforhandlinger må tas i de rette fora. Det er stor konkurranse i bransjen og mye gjennomtrekk, spesielt på sommerstid. Men vi hadde ikke forutsett så stort frafall som vi har nå, sier Søndenå på svar om kritikken fra de tillitsvalgte.

Norled AS er et av landets største ferje og hurtigbåtrederier. Selskapet har 80 fartøy, og driver ferje- og hurtigbåtsamband fra Oslofjorden til Troms. De har også flere ferger i drift på Vestlandet.

Flere nyheter: