Menu
Skytter Jeanette Hegg Duestad er i kjempeform. Foto: Heiko Junge / NTB

Fantomskyting av Hegg Duestad ga råsterk seier: – En av de store dagene i sporten vår

Jeanette Hegg Duestad banket samtlige konkurrenter og tok en suveren seier i verdenscupfinalen på 50 meter match i Doha i Qatar. Jenny Stene ble nummer to.

Av NTB | 24.11.2023 14:10:31

Kriminalitet og rettsvesen: Duestad er rangert som verdens beste rifleskytter på kvinnesiden. Fredag beviste hun hvorfor i Doha.

– En fantastisk slutt på en super sesong! Jeg står i det til siste skudd, og er veldig fornøyd med dagens gjennomføring. Klarer å ta et skudd av gangen og er utrolig stolt over måten jeg klarer å kjempe på her, sa vinneren til NTB.

Jenny Stene og flere andre rivaler holdt noenlunde følge med henne etter 15 skudd knestående og 15 skudd liggende i finalen. Da det skulle skytes stående, var det imidlertid ingen tvil om hvor seieren ville ende.

Da utslagsskytingen startet hadde Duestad flere poengs forsprang til forfølgerne. Den ledelsen var hun aldri i nærheten av å gi fra seg.

– Det er ikke bare bra å ligge så langt foran resten. Da begynner man å tenke at man virkelig må dumme seg ut for at dette ikke skal gå, smilte den norske skytterstjernen.

Duestad endte på 464,8 poeng. Det holdt til en soleklar seier. Lagvenninnen Jenny Stene fulgte nærmest med 460,6. Seiersmarginen ble dermed på 4,2 poeng. Det er formidabelt.

– Det er tøft å skyte her nede, det merker man spesielt på stående. Jeg er fornøyd med at jeg tør å være nervøs og ikke mister hodet helt, sa Stene til NTB. .

– Verdensklasse og ekstremt imponerende, sa Det internasjonale skytterforbundets kommentatorer om Duestads skyting under overføringen av finalen.

Duestad var best også i kvalifiseringen med 591 poeng.

I mennenes matchøvelse skjøt Jon-Hermann Hegg seg til en meget sterk tredjeplass i Qatar. Franske Lucas Kryzs vant finalen foran kinesiske Liu Yukun.

– Dette er en av de store dagene i vår sport. Gull, sølv og bronse i verdenscupfinalen var bare sånn vi kunne drømme om for noen år siden. Jeanette, Jenny og Jon-Hermann er bare helt utrolig gode idrettsutøvere, sier sportssjef for skytterlandslaget, Tor Idar Aune, til NTB.

Med 590 poeng i kvalifiseringen ble Hegg nummer fire. I finalen plasserte han seg ytterligere ett steg høyere opp på listene.

– Jeg håpet på medalje. Jeg vet at teknikken min er god nok, og jeg hadde en god plan for denne verdenscupen, sa Hegg etterpå.

– Når det ikke er så mye press, går det bra på stående. Står det mye på spill, blir det mye spenning i beina. Det er vanskelig å kontrollere, men i dag gikk det ganske bra, la han til.

Hegg skjøt gnistrende på knestående i finalen og lå foran skjema til verdensrekord med 157,0 poeng på sine 15 første skudd. Så slet han litt mer på liggende og falt ned til tredjeplass før de avgjørende skuddene i stående.

Der fikk han en trang start med to niere og var helt nede på delt sjetteplass, før han løftet seg kraftig.

Verdensrekorden på matchøvelsen for kvinner 469,6 poeng. For menn er den tre poeng mindre.

Hegg fra Lærdal er tredje norske skytter i historien til å klatre opp på pallen på 50 meter match i en verdenscupfinale. Ole-Kristian Bryhn vant Norges forrige medalje i denne øvelsen for ni år siden.

(©NTB)

Flere nyheter: