Fabián Ruiz og Álvaro Morata scoret 1-0 og 2-0 for Spania lørdag. Foto: Sunday Alamba / AP / NTB

Fabián Ruiz glitret da Spania slo Kroatia 3-0 i fotball-EM – ekspert mener Rodri burde vært utvist

Paris Saint-Germain-spiller Fabián Ruiz leverte et kunstverk av en scoring da Spania knuste Kroatia 3-0 i den mye omtalte «dødens gruppe» i fotball-EM lørdag.

Av NTB | 15.06.2024 20:03:12

Sport: Etter en jevnspilt første snau halvtime utnyttet spanjolene store rom sentralt hos Kroatia. Ruiz var årvåken da han med venstrefoten fant spydspiss Álvaro Morata, som alene med Dominik Livakovic var sikker som banken. Kun Cristiano Ronaldo (14) og Michel Platini (9) har scoret flere mål i EM-sluttspill enn Moratas sju. Antoine Griezmann og Alan Shearer har notert like mange fulltreffere.

Få minutter senere tok Ruiz saken i egne hender, og med noen flotte berøringer skaffet han seg plass i kroatenes sekstenmeter, før han nok en gang benyttet venstrefoten til å gjøre livet surt for laget til Luka Modric og hans lagkamerater.

– Han dribler Modric ut av Olympiastadion, skrøt TV 2-kommentator Morten Langli.

– Det viktigste var at vi vant. Assisten var viktig, og det var målet også. Vi jobbet hardt og oppnådde alle våre mål i dag, sa Ruiz etter å ha blitt kåret til kampens spiller.

Han skrøt også av Lamine Yamal, som 16 år og 338 dager gammel ble den yngste som har vært på banen i et EM-sluttspill.

– Han er en vidunderlig spiller, og det er fantastisk å ha ham i laget, sa han.

Etter pause fikk Kroatia flere store sjanser til å redusere, men Spania sto i veien for samtlige av forsøkene.

Med ti minutter igjen å spille fikk Kroatia straffespark etter at Rodri hindret Bruno Petkovic på åpent mål. Midtbanespilleren fikk likevel bli på banen. Det fikk han også da han taklet Martin Ødegaard stygt i den første EM-kvalifiseringskampen til mesterskapet i Tyskland, til tross for at mange da mente han skulle fått marsjordre.

– Jeg synes det er merkelig at det ikke blir rødt kort, sa TV 2s Stamsø Møller etter at Kroatia fikk straffespark.

Forsøket fra ellevemeteren ble reddet av Unai Simon, før returmålet ble annullert for en offside. Dermed vant Spania 3-0.

Italia og Albania er de øvrige lagene i det som av mange blir omtalt som den klart tøffeste gruppen i årets fotball-EM.

– Lamine er en av de spillerne som har fått en gave fra gud. Han er helt unik, sa Spanias landslagssjef Luis de la Fuente om 16-åringen før mesterskapet.

I andre enden av aldersskalaen ble Kroatia-kaptein Modric lørdag den eldste utespilleren i et EM-sluttspill i det som var midtbanespillerens 176. kamp for Kroatia. Tirsdag kan han imidlertid bli passert av både Cristiano Ronaldo og Pepe hos Portugal. Modric debuterte for Kroatia før Yamal var født.

Kroatia har tatt medalje i de to siste verdensmesterskapene, mens det i EM har gått tråere for de rød- og hvitkledde. I 2016 røk de ut i åttedelsfinalen, før det stanset på samme tidspunkt fem år senere.

Det spanske herrelandslaget dominerte den internasjonale toppfotballen med to EM- og én VM-tittel fra 2008 til 2012. I de to siste europamesterskapene har det blitt exit i henholdsvis åttedelsfinalen (2016) og semifinalen (2021). I begge mesterskapene røk spanjolene ut mot Italia, som vant EM-tittelen i 2021.

Den ferske Champions League-mesteren Dani Carvajal ville også være med på leken. Like før pause scoret veteranen Spanias tredje mål, på innlegg fra Yamal, og kampen var i praksis avgjort da lagene gikk inn i garderoben.

Barcelona-spiller Lamine Yamal avløste polske Kacper Kozlowski (17 år og 246 dager i 2021) som yngste EM-spiller. Unggutten kronet en solid prestasjon med målgivende til Carvajals 3-0-scoring. Få minutter ut i 2. omgang fikk juvelen en stor sjanse til selv å score, men Livakovic reddet forsøket.