Menu
EU-parlamentets leder Roberta Metsola vil styrke organets mulighet til å slå ned på korrupsjon etter den store skandalen som ble kjent i desember. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB

EU-parlamentets leder varsler tiltak mot korrupsjon

Tiltak for å hindre en ny korrupsjonsskandale ble mandag presentert av EU-parlamentets leder Roberta Metsola.

Av NTB | 16.01.2023 21:05:39

Kriminalitet og rettsvesen: Hun varsler blant annet mer kontroll med hvem som får adgang til den folkevalgte forsamlingen og dens lokaler.

I tillegg må medlemmene av EU-parlamentet oppgi mer informasjon om hvor de får inntekter fra.

Kritikere mener mer bør gjøres, i lys av korrupsjonsskandalen som ble avdekket i desember. Metsola sier at det som nå foreslås, kun er et første skritt.

En av visepresidentene i EU-parlamentet, Eva Kaili, ble pågrepet da politiet gikk til aksjon i Brussel. Det ble også hennes samboer Francesco Giorgi og to andre personer.

Alle de fire pågrepne er siktet for å ha vært med i en kriminell organisasjon, hvitvasking og korrupsjon. De anklages for å ha tatt imot penger og gaver for å påvirke EU-beslutninger som angår Qatar, som nylig arrangerte fotball-VM.

Metsola har omtalt saken som et angrep på det europeiske demokratiet.

Qatar har nektet for å ha gjort noe galt, og myndighetene i Marokko mener landet er utsatt for grunnløse angrep i mediene.

Belgisk politi ransaket i desember kontorer og boliger i Brussel tilhørende tidligere og nåværende EU-parlamentarikere, rådgivere og ledere for NGO-er som jobbet inn mot EU. Til sammen ble det funnet 1,5 millioner euro i kontanter.

En rekke av de involverte i saken tilhører den sosialdemokratiske grupperingen i EU-parlamentet (S&D). Forsamlingen begynte mandag prosessen med å oppheve immuniteten til ytterligere to EU-parlamentarikere fra S&D, etter oppfordring fra belgisk politi.

Etterforskningen av saken som ble kjent i forrige måned, gjennomføres av belgisk politi.

Etter hvert er de pågrepne også blitt beskyldt for å ha gitt fordeler til Marokko i bytte mot penger.

(©NTB)

Flere nyheter: