Menu
Økende avskoging er en stor trussel for verdens klima. En ny EU-lov vil forby import av alle varer som kan knyttes til avskoging. Her fra Amazonas-regnskogen i Peru. Foto: Martin Mejia / AP / NTB

EU-parlamentet forbyr import av varer knyttet til avskoging

EU-parlamentet godkjente onsdag en lov som gjør det forbudt å importere produkter til Europa som kan knyttes til ødeleggelsen av verdens regnskoger.

Av NTB | 19.04.2023 13:34:24

Vær: Loven tar sikte på å eliminere avskoging fra forsyningskjedene til en rekke varer som selges i Europa. Det vil blant annet gjelde soya, biff, treprodukter, palmeolje, gummi og kull, i tillegg til lær, sjokolade og møbler.

Totalt 10 prosent av de globale klimagassutslippene som bidrar til global oppvarming, kan knyttes til avskoging. Loven er ikke rettet mot noen spesielle land, men har møtt motstand fra Indonesia og Malaysia, som er blant dem som blir mest berørt av endringen.

Landene, som er verdens største eksportører av palmeolje, anklager EU for å blokkere adgangen til markedet i Europa, verdens tredje største importør av palmeolje. Malaysia har tidligere truet med at de vil slutte å eksportere palmeolje til EU dersom loven trer i kraft.

Loven ble vedtatt av EUs forhandlere med stort flertall i fjor, men er først nå godkjent i EU-parlamentet. Selskaper som ikke overholder loven, risikerer bøter på opptil 4 prosent av selskapets omsetning i et EU-land.

(©NTB)

Flere nyheter: