Menu
Statsminister Jonas Gahr Støre møter Estlands president Alar Karis i Oslo i 2022. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Estland vedtar bruk av russiske midler til gjenoppbygging av Ukraina

Estlands president Alar Karis undertegnet torsdag en lov som gir adgang til å bruke blokkerte russiske verdier til gjenoppbygging av Ukraina.

Av NTB | 30.05.2024 19:13:02

Politikk: Forslaget ble vedtatt av nasjonalforsamlingen i EU- og Nato-landet Estland tidligere i måneden. Estland er det første landet i Europa som går til et slikt skritt.

Loven åpner for at midler til russiske selskaper eller russiske statsborgere som beviselig har bidratt til den militære aggresjonen mot Ukraina, kan gis som kompensasjon for skader påført av Russland.

Karis innrømmet i en uttalelse at konfiskering av midler med militær aggresjon som begrunnelse åpner en rekke juridiske spørsmål. Men han la til at nasjonalforsamlingen må kunne fatte politiske avgjørelser selv i en gråsone.

Kritikere av loven mener at den er grunnlovsstridig og at iverksettelsen vil bli vanskelig og tidkrevende.

– Uansett hva noen synes om den løsningen som Estland har vedtatt, er det ikke tvil om at vi finner en effektiv måte å kompensere ofrene for aggresjon på, sa Karis.

På grunn av uløste juridiske spørsmål og frykt for russisk gjengjeldelse viser de fleste EU-land tilbakeholdenhet når det kommer til bruk av blokkerte russiske verdier.

(©NTB)