Menu
Espen Esther Pirelli Benestad holdt hilsningstale til MDGs landsmøte på Fornebu fredag. Foto: Javad Parsa / NTB

Espen Esther Pirelli Benestad på MDG-landsmøtet: – Det pågår en heksejakt

– Vekstvilkårene for transbefolkningen i Norge er dårlige, og vi ser liten bedring, sa Espen Esther Pirelli Benestad da hen talte til MDG-landsmøtet fredag.

Av NTB | 12.05.2023 17:34:21

Medisin og helse: – Mange, veldig mange, sliter i tilværelsen sin. Mange av dem som sliter er skeive, og noen av dem som er skeive, er transpersoner. Vi representerer et folk som alltid har vært her og som ikke blir borte. I noen kulturer er vi vel ansett, men ikke i vår, sa Benestad.

Den kjente legen og transaktivisten holdt en hilsningstale til landsmøtet, som blant annet handlet om det grønne samfunn. Hen ble tatt imot med stående applaus.

– I et virkelig grønt miljø tas våre talenter i bruk til det felles beste. I et miljø som ikke anerkjenner alt menneskelig, vil mange talenter gå tapt, sa Benestad.

– Høyttalende mennesker i samfunnet sier at vi ikke finnes. At vi ikke er det vi er. Andre mener vi er imot naturens orden, som om vi var syntetiske, sa Benestad.

Benestad ble i februar fratatt legelisensen av Helsetilsynet, noe som har vakt sterke reaksjoner i skeive miljøer. Vedtaket er påklaget.

Benestad, som selv er transperson, har i 37 år tatt imot personer fra hele landet som opplever kjønnsinkongruens – altså en uoverensstemmelse mellom kjønnsidentitet og kjønnet man har fra fødsel.

– Det pågår flere heksejakter, ikke bare på meg, men på flere av dem som reiser seg og sier «trans, det er jeg», sa Benestad.

Helsetilbudet til transpersoner var også tema i talen.

– Helsetilbudet vi tilbys fra det offentlige er basert på prinsipper som for lengst er utdatert. De som settes til å jobbe med oss, har liten eller ingen utdanning på dette feltet, sa Benestad.

(©NTB)

Flere nyheter: