Menu
Det blir ingen streik blant flyteknikerne. Foto: Vidar Ruud / NTB

Enighet mellom NHO og flyteknikerne – streik avverget

NHO Luftfart og Norsk Flyteknikerorganisasjon er enige etter å ha meklet i nesten åtte timer på overtid. Dermed blir det ingen flyteknikerstreik.

Av NTB | 21.06.2024 08:13:05

Økonomi og næringsliv: – Vi er glade for at vi kom fram til en enighet som begge parter kan leve med, og at vi kan unngå en streik slik at folk kan se fram til å komme seg på ferie som planlagt, sier administrerende direktør Erik Lahnstein i NHO Luftfart til NTB litt før klokken 8 fredag.

Partene hadde opprinnelig frist til midnatt natt til fredag med å komme til enighet i meklingen hos Riksmekleren. Etter mekling nærmere åtte timer på overtid ble det klart at partene har kommet til enighet.

– Det her er en av de vanskeligste meklingene vi har hatt i år. Det er ekstra godt å komme i mål i en slik konflikt, sier riksmekler Mats Ruland til NRK.

Han vil ikke utdype nærmere hva som var særlig vanskelig.

Ifølge tall fra Avinor skal 1,8 millioner reisende gjennom de fire største flyplassene her i landet de to neste ukene. På forhånd hadde Norsk Flyteknikerorganisasjon varslet plassoppsigelse for 30 flyteknikere fordelt på ti hver i SAS, Norwegian og Widerøe.

– Dette er en løsning som ikke utfordrer frontfaget. Det er vi glade for, sier han.

– Vi mener at her har begge parter opptrådt ryddig og ansvarlig, legger han til.

Meklingen dreier seg først og fremst om lønn og innretning av arbeidstid og fritid for flyteknikerne. Det var liten avstand når det gjaldt lønnskrav, men det var vanskeligere å komme til enighet når det gjaldt ordninger for arbeidstid og fritid, opplyste Norsk Flyteknikerorganisasjon i forkant av meklingen.

Om partene ikke hadde blitt enige, ville det blitt streik fra fredag morgen. Flyselskapene ville fått problemer med vedlikehold og utbedringer av feil – like før mange nordmenn skal ut å reise på sommerferie.

Lahnstein vil foreløpig ikke si noe om rammen for oppgjøret partene har blitt enige om.

Flere nyheter: