Menu
Britenes innenriksminister Suella Braverman sier jobben har vært hennes livs privilegium etter at hun mandag fikk sparken. Foto: Justin Tallis / AP / NTB

Endringer i den britiske regjeringen – Braverman ut, Cameron inn

James Cleverly blir ny britisk innenriksminister etter Suella Braverman. Samtidig overtar David Cameron som utenriksminister etter Cleverly.

Av NTB | 13.11.2023 12:09:58

Krig og konflikter: Sunak har mandag bedt henne gå av, noe hun har gjort, melder både BBC og Sky News.

– Det har vært mitt livs privilegium å være innenriksminister. Jeg vil si mer når tiden er inne for det, sier Braverman etter avgangen.

En rekke kjente politikere har blitt observert på vei inn og ut av Downing Street i morgentimene mandag, deriblant tidligere statsminister David Cameron, som ikke har vært i rikspolitikken siden han gikk av i 2016.

I sin første uttalelse etter at han var utnevnt av statsminister Rishi Sunak, tok Cameron opp krigen i Ukraina og krisen i Midtøsten.

– I en tid med store globale endringer har det sjelden vært viktigere for dette landet å stå ved våre allierte, styrke partnerskapene våre og sørge for at stemmen vår blir hørt. Jeg håper at min erfaring vil bidra til å hjelpe statsministeren med å møte disse viktige utfordringene, sa han blant annet.

David Cameron var leder for Det konservative partiet fra 2005 til 2016 og var statsminister i Storbritannia fra 2010 til 2016. Da han ble statsminister, var han den yngste personen i jobben siden 1812.

Cameron, som er EU-tilhenger, tok initiativ til folkeavstemningen om britisk EU-medlemskap i juni 2016, som endte med seier for Brexit. Etter tapet i folkeavstemningen trakk han seg.

Kritikken har rast mot innenriksministeren etter at hun forrige uke publiserte en kronikk der hun anklaget politiet for å være dobbeltmoralsk i måten de behandler propalestinske demonstranter på.

Hun hevdet blant annet at politiet tar i de propalestinske protestene med silkehansker etter at de nektet å avlyse helgens stordemonstrasjon i London.

Både opposisjonen og tidligere politimestere har gått ut mot Bravermans uttalelser, i tillegg til kollegaer i hennes eget parti som har uttalt seg anonymt til The Telegraph og The Times.

Hennes tirade mot politiet kom kort tid etter at hun fikk mye motbør for en uttalelse der hun sa at det å være uteligger var et «livsstilsvalg».

Senere på formiddagen ble Cameron utnevnt til utenriksminister. Han tar over etter James Cleverly.

Braverman har gjennom sin politiske karriere – og sin tid som innenriksminister – blitt kjent for å komme med kontroversielle uttalelser, og hun har støtt fra seg mange av sine mer moderate kollegaer.

Braverman har tidligere kalt de propalestinske protestene for «hatmarsjer» og «mobber», til tross for at de ikke har ført til voldsbruk. Politiet har sagt at voldstrusselen fra demonstrasjonen ikke var stor nok til at de kunne forby den.

Flere nyheter: