Menu
Prosjektet «Helseøkonomers rangering av sykdommers prestisje» undersøker om helseøkonomer vurderer sykdommers prestisje annerledes enn hva leger og sykepleiere gjør, og hva de vektlegger i sin rangering av ulike diagnoser. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB

Elever fra Blindern, Kautokeino og Lillestrøm finalister i forskerkonkurranse

Konkurransen «Holbergprisen i skolen» belyser i år sykdommers prestisje, reindriftas innvirkning på psykisk helse og lokalsamfunn etter en naturkatastrofe.

Av NTB | 11.05.2023 10:04:28

Medisin og helse: Hvert år arrangerer Holbergprisen forskningskonkurransen for elever i den videregående skolen. Målet er å vekke ungdommers interesse for humanistiske og samfunnsvitenskapelige fag. Tre av årets 60 innsendte prosjekter er nå plukket ut som finalister.

– Elevstemmene løfter fram dagsaktuelle temaer, og funnene bidrar til eksisterende forskning så vel som til samfunnsdebatten, skriver juryleder Jørn Ljunggren i en pressemelding torsdag.

Fra Blindern videregående skole i Oslo kommer prosjektet «Helseøkonomers rangering av sykdommers prestisje» av Anders Iversen Feiring. Sámi joatkkaskuvla ja boazodoalloskuvla (Samisk videregående skole og reindriftsskole) i Troms og Finnmark er nominert for prosjektet «Reindriftas påvirkning på psykisk helse», av Sara Lea Gaup, Sara Elise Eira, Ellen Mathisdatter Sara og Marita Alexandersen.

Oskar Hellesø-Knutsen ved Lillestrøm videregående skole i Viken har levert prosjektet «Samhold etter en katastrofe» om hvordan lokalsamfunnet og samholdet i Gjerdrum har blitt påvirket av skredet i romjulen 2020.

De innsendte prosjektene er preget av et jevnt høyt nivå, men finalistene utmerker seg ved å være særlig gode i forskningsmessig håndverk, sier Ljunggren.

Det er kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) som kunngjør vinnerne av 1., 2. og 3. premie torsdag 8. juni, under Holberguken. De mottar henholdsvis 30.000, 20.000 og 10.000 kroner og diplomer, som overrekkes av årets Holbergprisvinner, Joan Martinez-Alier.

(©NTB)

Flere nyheter: