Menu
Srettha Thavisin var den eneste kandidaten som var nominert til statsministerjobben da nasjonalforsamlingen stemte over saken tirsdag. Her møter han pressen i partiet Pheu Thais hovedkvarter tidligere på dagen. Foto: Wason Wanichakorn / AP / NTB

Eiendomsmogul uten politisk erfaring utnevnt til ny statsminister i Thailand

Forretningsmannen Srettha Thavisin er valgt til statsminister og leder for en omstridt koalisjonsregjering i Thailand. Partiet som vant valget, er ikke med.

Av NTB | 22.08.2023 12:14:39

Politikk: Srettha sitter ikke selv i parlamentet og var tilsynelatende ikke til stede under tirsdagens avstemning. Han tilhører Pheu Thai, partiet til tidligere statsminister og milliardær Thaksin Shinawatra, som ble nummer to i valget i mai.

Thaksin vendte hjem fra 15 år i eksil få timer før avstemningen i nasjonalforsamlingen der Srettha ble utnevnt til statsminister. Thaksin ble sendt rett i fengsel, men mange spekulerer på om det er inngått en avtale om å benåde ham.

Pheu Thai ledes av Thaksins datter Paetongtarn Shinawatra. Hun brøt i forrige uke med det prodemokratiske partiet som vant valget – Marsj fremad.

Partiets progressive leder Pita Limjaroenrats forsøk på å bli statsminister ble stoppet av ikke-valgte senatorer utnevnt av den tidligere militærjuntaen i Thailand.

Thaksins allierte slo seg i stedet sammen med tidligere kuppmakerne og det militærstøttede partiet Forent thainasjon for å kunne danne regjering.

Flere nyheter: