Menu
Ecuadors tidligere president Lenin Moreno (i rullestol), sammen med kona Rocio Gonzalez, på et foto fra 2019. Nå er han satt i husarrest, anklaget for å ha tatt imot flere millioner kroner i bestikkelse fra et kinesisk selskap. Foto: AP / NTB

Ecuadors tidligere president siktet for korrupsjon

Ecuadors tidligere president Lenin Moreno er satt i husarrest, siktet for å ha tatt imot store bestikkelser fra et kinesisk selskap.

Av NTB | 04.03.2023 10:25:29

Kriminalitet og rettsvesen: Moreno var president fra 2017 til 2021, og Ecuadors riksadvokat etterforsker nå ham og 36 andre for å ha tatt imot hele 790 millioner kroner fra den statlige kinesiske kraftutbyggeren Sinohydro.

Bestikkelsene skal de ha fått i bytte mot kontrakter på bygging av Ecuadors største vannkraftverk, Coco Codo Sinclair, et prosjekt til rundt 24 milliarder kroner.

Alle de mistenkte i saken er nå satt i varetekt, men 14 av dem får sitte i husarrest som følge av høy alder, blant dem 69 år gamle Moreno, opplyser Ecuadors riksadvokat Diana Salazar.

Ifølge påtalemyndigheten har Moreno og hans familie mottatt nærmere 6,9 millioner kroner i bestikkelse fra det som omtales som en korrupsjonsring som opererte fra 2009 til 2018.

Den tidligere presidentens ektefelle, døtre, brødre og svigerinner er også mistenkt i saken, men Moreno selv nekter for å ha tatt imot penger fra det kinesiske selskapet.

– Jeg har ikke, og har heller aldri hatt noe ansvar for kontraktene til dette prosjektet, tvitret Moreno 22. februar.

Moreno var i årene 2007 til 2013 visepresident under president Rafael Correa som tidligere er dømt til åtte års fengsel in absentia for korrupsjon. Han oppholder seg nå i Belgia, der han er innvilget asyl.

(©NTB)

Flere nyheter: