Menu
Et flertall på Stortinget sikrer at den militære E-tjenesten kan starte det som kalles tilrettelagt innhenting av datakommunikasjon. Foto: Ørn E. Borgen / NTB

E-tjeneste kan starte datainnhenting: – Unødvendig masseovervåking

Et flertall på Stortinget sikrer at den militære E-tjenesten kan starte det som kalles tilrettelagt innhenting av datakommunikasjon.

Av NTB | 26.05.2023 13:48:43

Politikk: Ap, Sp, Høyre, Frp og KrF støtter de nødvendige lovendringene, mens Venstre, SV og Rødt i en innstilling fra utenriks- og forsvarskomiteen er mot å åpne for overvåkingen, skriver Bergens Tidende. MDG er ikke representert i komiteen.

Innstillingen blir debattert og vedtatt i begynnelsen av juni.

Med et vedtak får E-tjenesten mulighet til å installere teknisk utstyr for å tappe datatrafikk hos leverandører av elektronisk kommunikasjon. Dette gjelder i utgangspunktet datatrafikk som går over landegrensen, inn og ut av Norge.

I innstillingen skriver de at «tilrettelagt innhenting er personverninngripende, da det av tekniske årsaker innebærer lagring av store mengder data om norske borgeres kommunikasjon.»

MDG-leder Arild Hermstad reagerer på innholdet i innstillingen og mener det er en unødvendig masseovervåking av norske innbyggere.

– Myndighetene trenger virkemidler for å avdekke kriminelle handlinger, men det kan ikke bety at alle innbyggere skal måtte overvåkes over en lav sko, skriver han i en epost til NTB.

– At en påstand blir gjentatt gjør den ikke mer sann: Det er fortsatt ikke riktig at nordmenn vil bli utsatt for masseovervåking med den nye e-loven, skrev forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i fjor.

– Det loven åpner for er å lagre metadata om kommunikasjonen som krysser landegrensene. Data om norsk kommunikasjon vil filtreres ut så langt som mulig. Data som ikke kan filtreres ut, vil masselagres, men søk i lageret krever godkjennelse fra en domstol. Innholdet i kommunikasjonen vil ikke lagres, sier Gram.

Siden nesten all datatrafikk uansett går via utlandet, blir kommunikasjon mellom norske borgere også fanget opp og lagret – noe stortingsflertallet også erkjenner.

Regjeringen har tidligere sagt at de ikke mener det er snakk om masseovervåking.

(©NTB)

Flere nyheter: