Menu
Dronning Sonja under besøket i Vevelstad kommune i Nordland tirsdag. Foto: Annika Byrde / NTB

Dronningen om uretten mot samene: – Helt forferdelig

Kongeparet håper vi alle kan lære noe av det som er kommet fram i rapporten fra Sannhets- og forsoningskommisjonen om uretten mot samer, kvener og skogfinner.

Av NTB | 06.06.2023 19:38:49

– Det er jo forferdelig det som har skjedd. Det er en ugjerning, selvfølgelig, sier dronning Sonja.

I forrige uke la Sannhets- og forsoningskommisjonen fram sin rapport, som slo fast at fornorskningspolitikken har fått svært alvorlige konsekvenser for minoriteter i landet.

Da kongeparet fikk spørsmål fra NRK om rapporten i Vevelstad i Nordland tirsdag kveld, tok dronningen til orde for å lære av historien.

– Vi må høre og lytte til historiene, og forsøke å forstå. Og ydmykt forsøke å lære noe av det. Jeg tror alle må gå sammen inn for å hjelpe til på dette punktet, sier dronningen.

Kongeparet er på en fire dager lang fylkesreise i Nordland, og samisk kultur har vært et tema som har dukket opp flere ganger på turen. Kongen påpeker at de nå også reiser i samiske områder.

– Så det synes jeg er helt naturlig at er med oss på denne turen, sier han.

Fornorsking er betegnelsen på den assimilasjonspolitikken norske myndigheter drev overfor samene og senere også kvenene og skogfinnene. Fornorskningen startet allerede på 1700-tallet og ble en uttalt politikk fra 1851.

Kongen har tidligere tatt til orde for et oppgjør med historien og uretten som er blitt gjort.

– Det er en lang historie bak det. Vi har vel alle sammen ganske dårlig samvittighet tror jeg, sa kongen til NTB om saken høsten 2021.

(©NTB)

Flere nyheter: