Menu
Donald Trump er tiltalt for å forsøke å få omgjort valgresultatet i 2020. Foto: Charlie Neibergall / AP / NTB

Donald Trump tiltalt for å ha løyet og forsøkt å omgjøre valget i 2020

Tidligere president Donald Trump er tiltalt på fire punkter for forsøk på å omgjøre valget i 2020. Påtalemyndigheten mener Trump visste godt at han løy.

Av NTB | 02.08.2023 01:22:59

Politikk: Tiltalen gjelder blant annet bedrageri mot USA og hindring av en offisiell handling. Trump er også tiltalt for å forsøke å hindre noen i å utøve sine grunnlovsfestede rettigheter, i dette tilfellet stemmeretten. I tillegg er seks ikke navngitte medarbeidere tiltalt.

– Selv om han tapte, var den tiltalte fast bestemt på å forbli ved makten, står det i tiltalen, som CNN har publisert i sin helhet.

En storjury har vurdert materialet fra etterforskningen mot Trump om hans påstander om valgfusk og hans rolle i kongresstormingen 6. januar 2021. Tirsdag kom de fram til at det er grunnlag for å tiltale ekspresidenten.

Samme kveld orienterte spesialetterforsker Jack Smith mediene om saken og lovet en rask rettssak. Han minnet samtidig om at Trump er uskyldig inntil det motsatte er bevist.

Tanya Chutkan er oppnevnt som dommer i saken. Hun har tidligere delt ut noen av de strengeste straffene mot dem som er dømt for å ha vært med på stormingen av Kongressen for to og et halvt år siden.

61-åringen er opprinnelig fra Jamaica og ble utnevnt til føderal dommer av daværende president Barack Obama i 2014. Hun har tidligere avvist et forsøk fra Trump på å hindre utlevering av dokumenter fra en kongresskomité som etterforsket stormingen.

Til tross for dette hevder Trump-advokat John Lauro at tiltalen viser at politisk tale er kriminalisert.

– Joe Biden stiller mot Donald Trump og taper for øyeblikket. Og nå har vi justisdepartementet som av politiske årsaker tiltaler president Trump for handlinger han begikk som øverste leder for USA, sa Lauro på Fox News kort tid etter at tiltalen ble kjent.

– I mer enn to måneder spredte tiltalte løgner om at det hadde vært valgfusk som endret valgresultatet, og at han egentlig hadde vunnet. Disse påstandene var falske, og tiltalte visste at de var falske, står det i den 45 sider lange tiltalen.

I tiltalen går det fram hvordan Trump trosset gjentatte advarsler om at han var på ville veier. De kom fra både republikanske tjenestepersoner, ansatte i justisdepartementet og folk i hans egen valgkampstab, inkludert dem han stolte på for ærlige råd i viktige spørsmål.

– Det var et angrep uten sidestykke på det amerikanske demokratiets hovedsete. Det ble drevet av løgner fra tiltalte. Det utgjorde en obstruksjon av selve fundamentet i den amerikanske styresmakten, sa Smith.

– Tiltalte forsøkte å bruke en mengde støttespillere som han hadde samlet i Washington, for å presse visepresidenten til å endre valgresultatet på uredelig vis, sa han.

Smith sa også at kongresstormingen 6. januar 2021 var drevet av Trumps løgner. Han framholdt at mennene og kvinnene som forsvarte bygningen, satte livet på spill for å forsvare alt det USA står for som land og folk.

– Lovløsheten i disse anklagene mot president Trump og hans støttespillere minner om Nazi-Tyskland i 1930-årene, den tidligere Sovjetunionen og andre autoritære diktaturer, skriver de.

Trump mener det hele er en heksejakt i forsøk på å hindre hans forsøk på nyvalg.

– Jeg hører at den sinnsforvirrede Jack Smith, for å blande seg inn i presidentvalget i 2024, vil legge fram enda en falsk tiltale mot deres favorittpresident, skrev Trump på Truth Social like før tiltalen ble kjent.

Fra før av er Trump tiltalt i den såkalte hysjpengesaken og for håndteringen av hemmelige dokumenter som han tok med seg da han flyttet ut av Det hvite hus.

Tidligere visepresident Mike Pence, som altså var målet for mange av dem som stormer Kongressen, sier tiltalen er en påminnelse om at «den som setter seg selv over grunnloven, bør aldri bli USAs president».

Ron DeSantis sier han ikke har lest tiltalen, men mener Trump ikke kan få en rettferdig rettssak i hovedstaden.

– Washington er en sump, og det er urettferdig å bli stil foran en jury som reflekterer sumpmentaliteten, skriver DeSantis i en uttalelse.

– Som president vil jeg få slutt på at regjeringsapparatet brukes politisk, jeg vil bytte ut FBI-sjefen og sikre samme rettslige standard for alle amerikanere, skriver Florida-guvernøren. Blant de mange kandidatene i nominasjonskampen har DeSantis konsekvent ligget på andre plass bak Trump, men avstanden mellom dem er stor.

Da tiltalen ble kjent, var Biden på vei til en fiskerestaurant i nærheten av feriehuset sitt. Deretter skulle han på kino for å se storfilmen.

Journalistene som følger ham, ble tirsdag holdt på god avstand og kunne dermed ikke spørre ham om saken. Biden har tidligere ikke uttalt seg om Trumps juridiske utfordringer.

Allerede torsdag må Trump møte i en føderal domstol i forbindelse med tiltalen.

Etter valgnederlaget i 2020 kom den avtroppende presidenten med en rekke påstander om at seieren ble urettmessig stjålet fra ham. Påtalemyndigheten slår fast at Trump hadde rett til å påstå at det var begått valgjuks, selv om det var feil. De skriver også at det var hans rett å formelt utfordre valgresultatet, noe han blant annet gjorde ved å reise søksmål.

Påtalemyndigheten sier Trumps handlinger gikk over i lovbrudd da han over tid forsøkte å ugyldiggjøre legitime stemmer og undergrave valgutfallet, fastslår Smith og hans etterforskere.

På pressebrifingen gikk spesialetterforsker Smith langt i å gi Trump skylden for stormingen av kongressbygningen.

I et innlegg på Trumps sosiale medium Truth Social skriver staben hans tirsdag at tiltalen minner om Nazi-Tyskland.

Ifølge meningsmålinger ligger Donald Trump an til å bli republikanernes presidentkandidat i 2024-valget. Utfordrerne er delt i synet på den nye tiltalen.

Mannen som vant valget i 2020, president Joe Biden, har ikke kommentert tiltalen mot forgjengeren.

Flere nyheter: