Menu
Onsdag stilte Donald Trump jr. i retten i New York for å forklare seg i saken der faren Donald Trump, flere familiemedlemmer – inkludert Donald juniorbroren Eric – samt familieselskapet Trump Organization anklages for bedrageri ved å overdrive verdiene i selskapet. Foto: Seth Wenig / AP / NTB

Donald Trump junior forklarer seg i bedragerisak mot faren

Donald Trump jr., en av konserndirektørene i farens eiendomsselskap, inntok onsdag vitneboksen i bedragerisaken mot ham selv, broren, faren og familiefirmaet.

Av NTB | 01.11.2023 21:12:28

Kriminalitet og rettsvesen: Ekspresident Donald Trump, hans to eldste sønner og Trump Organization anklages for å ha lurt til seg bedre betingelser hos banker og forsikringsselskaper ved å blåse opp verdiene i selskapet.

Donald Trump junior sa i retten at han ikke kunne huske å ha jobbet med dokumentene som omhandlet farens økonomiske tilstand. Han sier at han signerte erklæringer i kraft av stillingen han hadde, men at selve jobben var satt ut til eksterne revisorer og selskapets daværende finansdirektør Allen Weisselberg.

– Jeg var forpliktet til å lytte til dem som hadde nær kjennskap til de tingene. Dersom de la noe fram for meg, jobbet ikke jeg med dokumentet, men om de sa at det var korrekt, basert på deres vurdering av materialet … Disse menneskene hadde en utrolig, inngående kjennskap, og jeg stolte på den, sa ekspresidentens eldste sønn.

Søksmålet i New York er bare en av mange juridiske floker for USAs forrige president som også vil bli den neste presidenten. Foreløpig leder han klart over de andre kandidatene i den republikanske nominasjonskampen.

Mens bedragerisøksmålet i hjembyen er en sivilsak, står Trump også overfor fire straffesaker. Blant dem er det saker i både hovedstaden Washington og delstaten Georgia knyttet til forsøk på å omstøte eller undergrave valgresultatet for tre år siden, der Trump ble slått av Joe Biden.

– La barna mine være i fred, Engoron. Du er en skam for juriststanden, skrev Donald Trump i sosiale medier onsdag morgen. Budskapet var rettet til dommer Arthur Engoron.

Trump avviser å ha gjort noe galt og har gjentatte ganger anklaget både Engoron og regjeringsadvokat Letitia James for å ha en politisk slagside. Til tross for at han har fått munnkurv og ikke har lov til å snakke offentlig om de ansatte i retten, har han brutt mot dette to ganger. Et utspill mot Engorons øverste fullmektig førte til en bot på 15.000 dollar – snaut 170.000 kroner.

Donald junior er medtiltalt i saken og den første i søskenflokken som forklarer seg i retten. Etter ham er det Erics tur torsdag, mens Donald senior etter planen skal i vitneboksen mandag 6. november. Ivanka Trump skal etter planen forklare seg 8. november. Også Weisselberg, som allerede er dømt for skattesvik og dokumentforfalskning, og en annen tidligere økonomileder er tiltalt i saken.

Da familieoverhodet flyttet inn i Det hvite hus og ble statsoverhode var det i hovedsak sønnene Donald jr. og Eric som tok over driften av Trump Organization. Den sentrale posisjonen i eiendomsselskapet gjør at de også har en sentral rolle i rettssaken. Det liker faren deres dårlig.

(©NTB)

Flere nyheter: