Menu
Tirsdagens kjennelse er et nederlag for Trump og gjør at den kommende rettssaken stort sett vil dreie seg om hvor mye han og hans medtiltalte må betale i erstatning. Foto: Artie Walker Jr. / AP / NTB

Donald Trump funnet skyldig i bedragerisøksmål i New York

USAs ekspresident Donald Trump gjorde seg over flere år skyldig i bedrageri ved å lyve om verdien av sine eiendeler, slo en dommer i New York fast tirsdag.

Av NTB | 26.09.2023 23:22:46

Politikk: Dommer Arthur Engoron i Manhattan mener at Trump gjentatte ganger løy om verdien av sine eiendeler overfor banker og forsikringsselskaper. Ifølge Engoron overspilte Trump verdien av eiendelene med opp til 3,6 milliarder dollar.

– Disse dokumentene inneholder åpenbart falske verdianslag som de tiltalte brukte i forretninger, skriver Engoron i kjennelsen. Trump Organization fratas samtidig forretningslisensen og får ikke drive virksomheten i New York.

New Yorks justisminister Letitia James saksøkte i fjor både Trump, barna Ivanka, Eric og Donald junior samt familiebedriften Trump Organization. De anklages blant for å ha oppgitt falske opplysninger om størrelsen på sin formue for å berike seg selv.

James mener de i tillegg til falske opplysninger om formuen, også har løyet om verdi på eiendommer, med hensikt å skaffe seg lån og bekreftelser på at lån er nedbetalt, få forsikringsytelser og å betale lavere skatt. Blant annet dreier det seg om boligen Mar-a-Lago i Florida og toppleiligheten i Trump Tower på Manhattan.

Saken går for retten fra 2. oktober og ventes å kunne vare til ut desember. Tirsdagens kjennelse er et nederlag for Trump og gjør at den kommende rettssaken stort sett vil dreie seg om hvor mye han og hans medtiltalte må betale i erstatning.

James har bedt om minst 250 millioner dollar i erstatning.

Trump har hele tiden hevdet sin uskyld og karakterer søksmålet som en heksejakt.

Flere nyheter: