Menu
ARKIVBILDE: Egil M Solberg / Radio Haugaland

Tilfeldig at politifolk ikke døde på Stord

Det var tilsynelatende bare tilfeldigheter som gjorde at politifolkene som håndterte en voldshendelse hos Aker Solutions på Stord fredag, kom fra det i live.

Av NTB | 07.05.2023 19:04:57

Kriminalitet og rettsvesen: – Siktede har vist vilje og kapasitet til å begå alvorlig voldsutøvelse, og det synes å ha berodd på tilfeldigheter at alle tjenestepersonene kom fra hendelsen med livet i behold, skriver Hordaland og Sunnhordland tingrett i kjennelsen der siktede blir varetektsfengslet i én uke, ifølge Bergens Tidende.

En kvinne er skadd etter hendelsen ved brakkeriggen til Aker Solutions på Stord fredag. Hun og politikolleger var på stedet for å pågripe en polsk statsborger som oppførte seg hissig og skal ha vært utagerende.

Mannen i 40-årene ble først siktet for grov kroppsskade, men siktelsen ble nedgradert til kroppsskade. Før fengslingsmøtet var mannen i så dårlig forfatning at det ikke var mulig for noen – verken politiet, helsepersonell eller mannens forsvarer – å komme i kontakt med ham, framgår det av kjennelsen.

– Angrepet på polititjenestepersonene synes å ha kommet uten forvarsel og uten noen form for provokasjon eller forhistorie knyttet til tjenestepersonene, skriver domstolen, som bemerker at siktede «synes å ha en svært lav terskel for å utagere og ty til voldsomheter».

Det var fredag morgen klokka 7.04 at politiet fikk melding om en ordensforstyrrelse på Aker Solutions på Stord. De rykket ut med flere patruljer for å få kontroll på en utagerende mann i 40-årene. Det oppsto et basketak mellom politipatruljen og mannen. En kvinnelig politibetjent ble altså skadd.

Han forsvant fra stedet etter basketaket, og det ble kalt ut flere politipatruljer som var bevæpnet. Mannen ble deretter først lokalisert, men forsvant så igjen fra stedet.

– Da han ble funnet igjen, ble det løsnet to varselskudd fra politiet. Skuddene ble ikke avfyrt mot mannen i 40-årene. Vi fikk til slutt kontroll på ham ved bruk av elektrosjokkvåpen, sa politiadvokat Mads Lerum fredag.

Det er forhold i saken som tilsier at siktede hadde og har det vanskelig psykisk, men det er ikke holdepunkter nå som tilsier at han var utilregnelig, ifølge domstolen.

Han er innlagt på sykehus og skal underlegges en fullstendig rettspsykiatrisk undersøkelse for å avklare hvorvidt han var strafferettslig tilregnelig på gjerningstidspunktet.

Mannen er ansatt i et firma som jobber for Aker Solutions. Han bor i brakkene der hendelsen fant sted.

(©NTB)

Flere nyheter: