Menu
USAs tidligere president Donald Trump er ikke immun mot føderal straffeforfølgelse i saken om valginnblanding etter 2020-valget, slår en dommer fast. Foto: House Select Committee / AP / NTB

Dommer: Trump har ikke immunitet i rettssak om valginnblanding

En dommer sier at tidligere president Donald Trump ikke har immunitet og at rettssaken mot ham om valginnblanding etter 2020-nederlaget derfor skal fortsette.

Av NTB | 02.12.2023 02:19:43

Kriminalitet og rettsvesen: Trump er ikke immun mot straffeforfølgelse knyttet til handlinger han foretok seg som president, slo den føderale dommeren Tanya Chutkan fast fredag.

Dommeren avviser derfor Trumps forsøk på å forkaste saken der Trump anklages for valginnblanding for å endre på utfallet av 2020-valget der Trump tapte.

Tidligere presidenter kan ikke fritas for føderalt straffansvar, slo hun fast i kjennelsen, som ble kjent natt til lørdag norsk tid.

– Den tiltalte kan bli gjenstand for føderal etterforskning, tiltale, straffeforfølgelse, domfellelse og straff for enhver kriminell handling utført under presidentperioden, skriver hun i kjennelsen.

Trumps forsvarere hadde argumentert med at rettssaken, som er berammet til mars neste år, burde avvises.

Tidligere fredag slo en føderal ankedomstol fast at Trump ikke er immun i saker relatert til sivile søksmål etter kongresstormingen i 2021. Trump handlet som presidentkandidat, ikke president, da han oppfordret tilhengerne sine til å marsjere mot Kongressen, slo ankedomstolen fast.

Ankedomstolen åpner dermed for at Trump må svare for seg i søksmål der politifolk og politikere vil holde ham ansvarlig for volden tilhengerne hans utøvde under opptøyene. Angrepet på Kongressen var et forsøk på å sette til side valgresultatet fra to måneder tidligere.

(©NTB)

Flere nyheter: