Menu
Salget av vin, øl og brennevin har økt med mellom 10 og 20 prosent siden 2019. I samme periode har omsetningen av rusbrus økt med 30 prosent. Foto Knut Falch / NTB

Doblet salg av rusbrus – frykter at unge drikker mer

Salget av rusbrus her i landet er mer enn doblet på ti år, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Av NTB | 16.06.2024 06:53:04

Fritid: I fjor ble det solgt over 26 millioner liter rusbrus i Norge. Rusbrussalget nådde en topp i 2021, for så å flate ut i 2022, men i fjor nådde salget en ny topp, melder NRK.

Salget av vin, øl og brennevin har økt med mellom 10 og 20 prosent siden 2019. I samme periode har omsetningen av rusbrus økt med 30 prosent.

Generalsekretær i alkovettforeningen Av-og-til, Ragnhild Kaski, sier til NRK at utviklingen gjør henne urolig. Hun mener bransjen retter seg spesielt mot unge forbrukere når det er snakk om produkter med søte smaker og lite smak av alkohol.

– Det fremstår mer ufarlig, og det kan fort få unge til å starte med alkohol tidligere. Det kan også gjøre at flere drikker mer. Produsentene har et viktig ansvar, sier hun.

Men de som produserer rusbrus, advarer mot å overdrive økningen i rusbrussalget.

– Til tross for veksten i prosent, utgjør denne typen drikke bare rundt 4 prosent av alkoholomsetningen, sier direktør Erlend Vagnild Fuglum i Bryggeri- og drikkevareforeningen.

(©NTB)

Flere nyheter: