Menu
Kinesiske Ding Liren er ny verdensmester i langsjakk. Foto: Stanislav Filippov / AP / NTB

Ding ny verdensmester i sjakk – overtar tittelen etter Carlsen

Kinesiske Ding Liren var til slutt best i omspillet mot Jan Nepomnjasjtsjij og kunne juble for å være Magnus Carlsens arvtaker som verdensmester i langsjakk.

Av NTB | 30.04.2023 15:24:25

Sport: Avgjørelsen falt på det fjerde hurtigsjakkpartiet i omspillet i Astana. «Nepo» hadde fordelen av de hvite brikkene og skaffet seg en liten fordel etter 30 trekk. Ding kjempet seg imidlertid tilbake i partiet og etter 50 trekk hadde han en svært stor fordel.

Den ga han ikke fra seg og vant partiet med de svarte brikkene. Dermed er han også ny verdensmester i langsjakk. Han tar over tittelen etter Magnus Carlsen, som sa fra seg VM-kampen etter å ha vært verdensmester siden 2013.

– Jeg er veldig lettet, sa en ordknapp Ding på pressekonferansen i etterkant av avgjørelsen.

Ding var preget etter at Nepomnjasjtsjij ga opp og satt en stund ved brettet for å ta det hele inn.

«Gratulerer Ding!!» skrev Carlsen på Twitter rett i etterkant av partiet.

– Det var fortjent, sa stormester Robert Hess på Chess24s sending.

Etter 7-7 i poeng etter 14 partier med klassisk sjakk, startet omspillet søndag med fire hurtigsjakkpartier, der den første til å få 2,5 poeng ble kåret til verdensmester.

Etter tre remis på rad, sikret Ding seieren med triumf i det siste partiet. Russiske Nepomnjasjtsjij (spiller som nøytral på grunn av krigen i Ukraina) har dermed tapt de to siste VM-duellene i langsjakk.

– Jeg hadde store sjanser til å vinne og hadde veldig mange gode posisjoner. Jeg burde nok ha forsøkt å avgjøre det i langsjakkdelen, sa «Nepo» på pressekonferansen.

(©NTB)