Menu
Store røykskyer stiger til værs fra en større skogbrann på den greiske øya Rhodos. Tusener av mennesker er evakuert. Foto: AP / NTB

Dette er hjelpen reiseselskapene skal gi

Ta kontakt med turoperatøren og reiseforsikring for bistand, sier juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet til reisende til Rhodos.

Av NTB | 23.07.2023 15:02:59

Ulykker og naturkatastrofer: Flere reiseselskaper kansellerer flyreiser til Rhodos på grunn av skogbrannene på den greske øya. Tui har innstilt alle fly fram til og med tirsdag. Mens Apollo og Ving kansellerer reiser for tilreisende som skal til berørte hoteller.

Reisende med lungesykdommer, som vil kunne få vanskeligheter med pusten som følge av røyk og aske, bør ta kontakt med turoperatøren og reiseforsikringsselskapet for bistand, opplyser han.

Tryg Forsikring sier til NTB at reisende på den greske øya kan få dekket medisinsk behandling hvis de blir skadd i forbindelse med brannene, eller hvis de trenger annen medisinsk bistand, i form av for eksempel anskaffelse av nødvendige legemidler de ikke har fått med seg ved evakuering.

– Vi har hatt flere henvendelser om dette til vår alarmsentral, og har henvist disse videre til leger og klinikker vi har samarbeid med, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg Forsikring.

Situasjonen rammer flere hundre nordmenn som enten er, eller skal, på ferie.

– Her er det turoperatør som må refundere reisen til sine kunder, eller tilby en alternativ reise på en annen dato, bekrefter Irgens i Tryg Forsikring.

Hvis Utenriksdepartementet utsteder evakueringsråd for området, dekker reiseforsikringen evakueringen, sier han.

Hvis man blir evakuert til eller via et lite kurant sted på øya, kan det bli snakk om prisavslag, ifølge Iversen. Det samme gjelder hvis ferien blir avkortet.

Det er praksis at forsikringsselskapet er behjelpelige med å dekke merkostnader hvis man får ekstrautgifter med hotellopphold i forbindelse med evakuering, sier Irgens.

Det kan være litt vanskelig å si hvem som på gyldig vis kan avbestille reiser til Rhodos, men man kan ha rett på avbestilling og refusjon, sier seniorrådgiveren.

– Reiseforsikringen dekker bare avbestillinger hvis Utenriksdepartementet utsteder reiseråd for området der reisen er bestilt, sier Irgens.

For dem som ikke reiser med turoperatører, vil Gjensidige erstatte overnatting på nytt hotell.

– Man kan også ha rett til klær etc., hvis man ikke får hentet det på de evakuerte hotellene, sier Aani Rysstad.

– Mange flygninger er kansellert, og pengene blir refundert, sier kommunikasjonssjefen.

– Det er reiseselskapet som må håndtere situasjonen slik den er nå, sier juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet til NRK.

Man kan ha krav på kostnadsfri hjemreise hvis det er behov for det, og det er pakketuraktøren som skal ordne dette, sier seniorrådgiveren i Forbrukerrådet.

Hvis eiendeler skades eller mistes i brannen, har man krav på erstatning, ifølge Iversen i Forbrukerrådet. Tilleggspakker man har betalt for, men som ikke lar seg gjennomføre som følge av omstendighetene, er det naturlig at refunderes, sier han.

Kommunikasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige sier til NTB at de anbefaler alle å følge råd som blir gitt av lokale myndigheter.

(©NTB)

Flere nyheter: