Menu
Jotunheimen fra toppen av Glittertind. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Det varme været øker faren for flomskred og lyngbrann

I Jotunheimen og Indre Sogn er det varslet betydelig skredfare de kommende dagene. Varmere vær og kraftig solinnstråling øker faren.

Av NTB | 18.04.2023 12:04:35

Vær: Det varme været i Sør-Norge øker faren for jord-, sørpe- og flomskred i deler av Innlandet, Viken og Vestfold og Telemark, skriver Meteorologene på Twitter.

Det er meldt veldig fint vær i store deler av Sør-Norge denne uken. I Etne i Vestland er det meldt hele 20 grader på fredag, og det kan bli varmerekord denne uken. Mandag kveld var Brekke i Hvaler kommune varmest i landet med 17,5 grader.

Det er også varslet betydelig snøskredfare i Troms og Nordland. Der snøen blir våt, vil man som skikjører også lett kunne løse ut våte skred.

– Det er ventet veldig fint vær med rolige vindforhold, sier hun og har en klar anbefaling til alle som skal nyte det fine været.

Ifølge meteorologen er UV-indeksen ventet å ligge 40 til 50 prosent høyere enn vanlig den kommende tiden.

– Denne uken blir det ekstra viktig å smøre seg med solkrem. Spesielt om man skal ferdes i fjellet. UV-indeksen er nemlig høyere enn det som er normalt på grunn av lave ozonverdier, forklarer Berge.

NVE ber folk om å være forsiktig med åpen ild.

– Vegetasjon kan lett antennes, og store områder kan bli berørt. Følg lokale myndigheters instruksjoner. Behov for forebyggende tiltak og beredskap skal vurderes fortløpende av beredskapsaktører, står det på varsom.no.

På grunn av det varme været er det varslet betydelig skredfare i Jotunheimen og Indre Sogn. Betydelig skredfare vil si at våte skred kan løsne naturlig, men det er svært vanskelig å forutsi når. Kraftig solinnstråling og varme gjør at skredfaren øker utover dagen. Ser man glidesprekker, bør man holde avstand, skriver NVE på varsom.no.

Statsmeteorolog Haldis Berge sier til Bergensavisen at det er spesielt viktig å smøre seg med solkrem denne uken.

Langs kysten er det sendt ut farevarsel for gress- og lyngbrann. Varselet gjelder for deler av Østlandet og Agder, samt på strekningen Åna-Sira til Bodø. Varselet er gyldig fra onsdag ettermiddag og gjelder fram mot helgen.

(©NTB)

Flere nyheter: