Menu
Bålforbudet innføres for å unngå skogbranner. Arkivfoto fra en skogbrann i Vestby i 2023. Foto: Lise Åserud / NTB

Det årlige bålforbudet innføres nå

Fra 15. april til 15. september er det generelt forbud mot åpen ild i skog og utmark i Norge, med unntak av godkjente bålplasser.

Av NTB | 15.04.2024 13:20:00

Politikk: Reglene åpner samtidig for bruk av skjønn, skriver Norsk Friluftsliv, fellesorganisasjonen for 18 store frivillige friluftslivsorganisasjoner, i en pressemelding.

I perioden med bålforbud er hovedregelen at du ikke har lov til å tenne bål, bruke bålpanner og engangsgrill eller tenne annen åpen ild i utmark. Forbudet gjelder all utmark, altså i skog, på lyng, gress, snaufjell, holmer og i strandområder.

Bare i 2023 var det 1253 skog- og gressbranner i Norge, ifølge tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). De fleste av disse fant sted i perioden med bålforbud, skriver Norsk Friluftsliv.

– Om sommeren er det ofte tørt og da kan selv en liten glo fra et bål fort spre seg til en stor brann. Det er gode grunner til at bålforbudet finnes, og vi har alle et ansvar for å forhindre brann i naturen, sier Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

Setter en seg godt inn i lokale forhold og regler, finnes det likevel muligheter for å oppleve bålkos.

– Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann, men vi oppfordrer alle til å være ekstra forsiktige særlig i områder der det har vært lite nedbør. Er du usikker, bør du ta kontakt med lokalt brannvesen, sier Rolf Søtorp, administrerende direktør i Brannvernforeningen, i en pressemelding.

I tørre perioder med stor brannfare kan det innføres både nasjonale og lokale totalforbud mot bålbrenning.

(©NTB)

Flere nyheter: