Menu
Selv om Danmark står for bedre verdier enn andre, må ikke landet opptre som misjonærer internasjonalt, sier utenriksminister Lars Løkke Rasmussen. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/ Ritzau Scanpix / NTB

Danmark vil ikke stenge døra for Kina

Danmark må utvise pragmatisk idealisme i sitt forhold til Kina, sier utenriksminister Lars Løkke Rasmussen.

Av NTB | 16.05.2023 18:44:05

Politikk: – Med den betydningen som Kina har fått i verden, kan man ikke komme utenom landet verken økonomisk eller politisk, sa Rasmussen da han tirsdag presenterte den danske regjeringens nye strategi for utenriks- og sikkerhetspolitikken.

– Kina spiller en avgjørende rolle i verdenshandelen og klimakampen, og den kinesiske økonomien er på nivå med hele den europeiske, påpeker han.

Kina står også for 30 prosent av utslippene av klimagasser.

– Derfor kan vi ikke bare velge bort Kina, sier Løkke Rasmussen.

Ifølge den danske regjeringens nye strategi skal det jobbes mer aktivt for å søke dialog og fremme internasjonale allianser.

– Vi må overvinne utfordringene, men også samarbeide når det er i vår interesse, sier Løkke Rasmussen.

Selv om Danmark står for bedre verdier enn andre, må man ikke opptre som misjonærer, understreker han.

Det nye strategidokumentet tar blant annet til orde for økt dansk engasjement på Balkan og i Moldova og Georgia, delvis for å møte den russiske innflytelsen der.

– Vi vil styrke engasjementet vårt i de østlige frontlinjestatene slik at de kan bli en del av den europeiske familien, sier den danske utenriksministeren.

– Jeg er ikke i tvil om at det EU vi kjenner i dag, vil bli utvidet, sier han.

(©NTB)

Flere nyheter: