Menu
Danskene er fortsatt best i Europa på å tøyle inflasjonen. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Danmark har fortsatt lavest prisvekst i Europa

Danskene er fortsatt blant de beste på å tøyle inflasjonen, men en ekspert frykter mørke skyer i horisonten.

Av NTB | 10.11.2023 09:29:43

Økonomi og næringsliv: Det betyr at prisene i Danmark nå omtrent er på samme nivå som i fjor høst, noe som spesielt skyldes lavere energipriser.

– Det store inflasjonsfallet det siste året er ulikt noe vi har sett siden midten av 70-tallet og har tatt oss fullstendig på senga, sier sjeføkonom Tore Stramer i Dansk Erhverv.

– I starten av 2023 var det absolutt ikke forventet at inflasjonen ville nå null innen utgangen av året, understreker han.

– Inflasjonen vil stige i november og desember. De neste månedene vil vi ikke få like negative basiseffekter fra energiprisene, og derfor vil inflasjonen stige, sier han, men understreker:

– Inflasjonen vil derimot fortsatt ligge på et moderat nivå.

Danmark har ikke et konkret inflasjonsmål, men sikrer stabil prisvekst ved å knytte den danske kronen til euroen. Dermed importerer danskene sin pengepolitikk fra Den europeiske sentralbanken, som har et inflasjonsmål på 2 prosent, ifølge Bloomberg.

Prisveksten i Norge endte til sammenligning på 4 prosent i oktober, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Sjeføkonom i Dansk Industri Allan Sørensen er derimot skeptisk til at inflasjonen vil forbli like lav ut året.

Den såkalte kjerneinflasjonen, der energi- og råvarepriser ikke er regnet med, ligger på 3,3 prosent, noe som tilsvarer et fall på 0,4 prosentpoeng siden september.

(©NTB)

Flere nyheter: