Menu
Storbritannias utenriksminister James Cleverly (til venstre) møtte Kinas visepresident Han Zheng i Beijing onsdag. Cleverly vil ha et pragmatisk forhold til Kina, men er også veldig oppmerksom på områder der de to landene er grunnleggende uenige. Foto: Florence Lo / AP / NTB

Cleverly: – Storbritannia er veldig oppmerksom på uenighetene med Kina

Storbritannia vil ha et pragmatisk forhold til Kina, men er oppmerksom på uenighetene mellom de to landene, sier den britiske utenriksministeren i Beijing.

Av NTB | 30.08.2023 10:04:32

Politikk: James Cleverly er onsdag på besøk i den kinesiske hovedstaden i håp om å knytte nye bånd mellom landene etter flere år med spenninger rundt sikkerhet, investeringer og bekymringer for menneskerettighetene. Den britiske ministeren har sagt at det vil være et feilgrep å forsøke å isolere verdens nest største økonomi og forsøke å takle klimakrisen uten bidrag fra Kina.

– Vi er veldig oppmerksomme på de områdene der vi er grunnleggende uenige med Kina, og vi tar opp de sakene når vi møtes. Men jeg synes det er viktig at vi har et pragmatisk og fornuftig arbeidsforhold til Kina med tanke på saker som berører oss over hele kloden, sier Cleverly.

Den britiske regjeringen er under press fra enkelte folkevalgte, inkludert tidligere statsminister Liz Truss, som vil ha en strengere linje overfor Kina og erklære at landet er en trussel mot Storbritannias sikkerhet.

Cleverly sier det er grunnleggende feil å forsøke å redusere forholdet til ett ord eller et enkelt utsagn.

– Det er et viktig land, et stort land, et innflytelsesrikt land og et komplisert land. Derfor vil forholdet vårt til Kina nødvendigvis være like komplisert og sofistikert, sier ministeren.

(©NTB)

Flere nyheter: