Menu
En henrykt Europa-kaptein Suzann Pettersen løfter Solheim Cup-trofeet etter den dramatiske kampen mot USA. Foto: Bernat Armangue, AP / NTB

Carlota Ciganda avgjorde Solheim Cup for Europa – «Tutta» i seiersrus

Spanske Carlota Cigandas birdie på det 17. hullet ble avgjørende for at Europa klarte å ta hjem Solheim Cup for tredje gang på rad.

Av NTB | 24.09.2023 22:22:26

Sport: Reglene i turneringen er slik at tittelforsvareren greier seg med uavgjort, og med 14-14 i den jevne og spennende lagkampen mot USA var det Europas kaptein Suzann Pettersen som kunne motta pokalen fra kong Felipe av Spania.

– Det har vært en utrolig uke. Vi visste at spenningen ville leve helt til slutt. Det var skjebnen som gjorde at det var Carlotas kamp som ble avgjørende her i Spania, sa den norske tidligere stjernespilleren.

For fire år siden var det «Tutta» selv som senket vinnerputten da Europa vant Solheim Cup.

– Det er mye verre å sitte på sidelinja og se på. Da har du ikke kontroll. Du velger spillerne og sender dem ut på banen, og deretter er du hjelpeløs, sa hun.

Hun viste nerver av stål da hun vant både 16. og 17. hull mot Korda og sikret det 14. poenget som garanterte europeisk triumf.

– Det finnes intet som denne følelsen. Jeg elsker Solheim Cup, og jeg elsker å være i Spania. Å spille her foran hjemmepublikum og høre dem rope navnet mitt er noe jeg aldri kommer til å glemme, sa Ciganda.

– Dette var en lagseier, og jeg er så stolt av alle jentene. Pokalen blir her hvor den hører hjemme.

– Jeg må innrømme at tårene presser på. Det var spennende helt til slutt. Alt handlet om Carlota, og hun presterte. Også Carolina Hedwalls sluttspurt ble avgjørende, sa «Tutta» til Eurosport.

Den svenske veteranen Hedwall lå lenge under for Ally Ewing, men vant fem strake hull mot slutten og tok et poeng som viste seg helt nødvendig.

– Vi har hatt det beste laget her, og jeg er så stolt av spillerne. De spilte med hjertet etter å ha kommet under fredag. Nå blir det en ganske så flott fest, og det blir på den spanske måten, sa «Tutta».

Ciganda sto over den første foursomeøkta, men hun spilte og vant alle sine fire kamper etter det. Hun var eneste spiller med fire seirer.

Det var krevende forhold med vind som gjorde det vanskelig for spillerne. De 12 singlekampene, der samtlige spillere er i aksjon, endte med fem seirer til hvert lag, mens to dueller endte uavgjort. Det holdt akkurat for Europa.

Det blir ny Solheim Cup-duell allerede neste år, da på amerikansk jord.

Den eneste spanske spilleren i Europa-laget ble den store helten i prestisjedysten på den spanske solkysten. Ciganda vant alle de fire kampene hun deltok i og ble båret på gullstol av lagvenninnene etter å ha sikret vinnerpoenget mot Nelly Korda i den dramatiske avslutningen.

Suzann Pettersen kunne se sine spillere prestere da alt sto på spill mot slutten, og da Ciganda senket sin putt på 17. hull ble det vill jubel og mange følelser.

Etter å ha ligget under med 0-4 etter de første foursomeduellene fredag slo Europa-laget kraftig tilbake. Pettersens utvalgte tok åtte av de tolv siste poengene som ble delt ut i parspillet, og det sto 8-8 foran de tolv singlekampene søndag.

(©NTB)