Menu
Santiago Buitrago jubler som vinner av kongsetappen i Giro d'Italia. Foto: Massimo Paolone, LaPresse via AP / NTB

Buitrago vant kongsetappen i Giro d’Italia – Leknessund falt en plassering

Santiago Buitrago tok igjen Derek Gee kort før mål og vant fredagens kongsetappe i Giro d'Italia. De to beste i sammendraget kom sammen til mål.

Av NTB | 26.05.2023 17:38:52

Natur og miljø: Primoz Roglic sprengte feltet rundt den rosa trøya på de siste kilometerne, men greide ikke å riste av seg sammenlagtleder Geraint Thomas. Da Roglic tilsynelatende resignerte, tok også flere av de andre i tetsjiktet seg opp igjen.

På de aller siste meterne fant Thomas krefter til et rykk og parkerte alle andre enn Roglic, som svarte og passerte mål noen meter foran briten. Han slo ham med tre sekunder, og det skiller dermed 26 mellom dem med to etapper igjen.

– Det var en vanskelig dag med bratte motbakker, kulde og regn mot slutten. Det er viktig å spare krefter til slutten, og jeg fikk til et godt angrep, sa Roglic i et intervju vist på Eurosport.

João Almeida tapte 20 sekunder og er nesten minuttet bak Thomas i sammendraget.

Nordmannen ble passert av Thymen Arensman og er nå 6.08 bak lederen.

Gee stakk fra tetgruppa i den siste stigningen og så ut til å ha skaffet seg et forsprang stort nok til å vinne sin første Grand Tour-seier, men Buitrago ville det annerledes. Han tok ubønnhørlig innpå og tråkket forbi helt på tampen. Til mål kom han i ensom majestet.

– Det har vært en tøff Giro for meg, med tunge stunder, og dette kom i rett øyeblikk. Det var stort for meg å kunne heve armene her, sa colombianeren.

Han slo Gee ned 51 sekunder, men canadieren var på mange måter dagens mann.

– Jeg gikk i brudd for å få klatrepoeng, men så fikk jeg større og større luke, og jeg måtte innstille meg på å prøve å holde unna til mål. Jeg hadde ingen sjanse til å følge Buitrago da han tok meg igjen. Det var ikke mye oksygen, og det gjorde vondt i høyden, sa Gee i et intervju vist på Eurosport.

Kampen om å komme seg med i og etablere dagens brudd ble ualminnelig frisk. Etter en times sykling hadde rytterne holdt en gjennomsnittsfart på rett under 50 km/t i et terreng med mest slak motbakke, og fortsatt pågikk bruddkampen for fullt.

Jumbo-Visma-laget rundt Roglic var offensive og satte tidlig press på mannskapet til sammenlagtleder Thomas, men Ineos sto imot.

Leknessund kan fortsatt ta Norges beste sammenlagtplassering i et Grand Tour-ritt noen gang. Carl Fredrik Hagens 8.-plass i Vuelta a España i 2019 er bestenotering. Leknessund er bare 14 sekunder bak Lennard Kämna på 8.-plass.

Etter fredagens tøffe etappe venter en krevende fjelltempo lørdag. På søndagens flate avslutning inn til Roma er det ikke ventet at det blir endringer i sammendraget.

Andreas Leknessund holdt seg i gruppa med ledertrøya helt til det gjensto bare et par kilometer av den siste stupbratte stigningen opp mot mål i vel 2300 meters høyde, men da måtte han slippe. Han tapte 1.24 minutt til Roglic og falt til 9.-plass sammenlagt.

Den 183 kilometer lange kongeetappen fra Longarone til Tre Cime di Lavaredo besto av ikke mindre en fem kategoriserte stigninger. Målgangen var lagt til toppen av den siste av dem.

(©NTB)

Flere nyheter: