Menu
En av brødrene som er dømt for grov spionasje for russerne, har blant annet jobbet i det svenske sikkerhetspolitiet Säpo. Illustrasjonsfoto: Janerik Henriksson / TT / NTB

Brødre dømt for grov spionasje i Sverige

To brødre som var tiltalt for å ha spionert for Russland, er dømt i Sverige. Dommen lyder på livstids fengsel for den eldste og snaut ti år for lillebroren.

Av NTB | 19.01.2023 11:45:36

Kriminalitet og rettsvesen: De iranskfødte brødrene Peyman og Payam Kia, som er 42 og 35 år gamle, var anklaget for å ha jobbet for den russiske etterretningstjenesten GRU i rundt ti år.

42-åringen har bakgrunn fra sikkerhetspolitiet Säpo og den militære etterretningstjenesten og mistenkes for å ha fått tilgang til hemmeligstemplet materiale gjennom arbeidet sitt.

Ifølge dommen har han samlet rundt hundre hemmelige dokumenter i Russlands og GRUs ærend.

Bevisførselen er todelt, ifølge Stockholm tingrett. Til dels er det snakk om Säpos egen analyse av at en person fra svensk sikkerhets- og etterretningstjeneste har tilbudt opplysninger til GRU, og at Peyman Kia anses å være «den mest sannsynlige» gjerningsmannen.

Den andre delen av bevisene er beslag som er gjort hos brødrene, blant annet datamaskiner og minnepinner, der det er funnet «spor av håndtering av hemmelig informasjon». Det ble også funnet spor etter håndtering av store mengder kontanter.

– Tingrettens bevisvurdering viser at enkelte biter mangler, og det har derfor ikke vært mulig å få full visshet om hva som har skjedd. Ut fra de bitene man likevel har kunnet legge på plass, vurderer tingretten at den har fått et tilstrekkelig tydelig bilde til å felle de tiltalte, sier han i en pressemelding.

De to ble pågrepet høsten 2021 og har sittet fengslet siden det. Ifølge tiltalen har de spionert siden 2011. Begge har nektet straffskyld hele veien.

Den yngre broren oppgis å ha deltatt i planleggingen og ha vært den som har håndtert kontakten med GRU. Dette inkluderte «spørsmålet om overlevering av opplysninger og mottak av godtgjørelse». Tingretten dømte ham til ni år og ti måneders fengsel.

Rettens formann, Måns Wigén, sammenligner bevisene med et stort puslespill med noen store biter og mange små.

– Gjerningen er grov ettersom det dreier seg om forhold som er av stor betydning. Informasjonen som er innhentet og videresendt uten autorisasjon, kan skade Sveriges sikkerhet dersom den når fremmed makt, sa førstestatsadvokat Per Lindqvist da tiltalen ble kjent i november.

Flere nyheter: