Menu
Tilliten til London-politiet er kraftig svekket etter den siste tids avsløringer om seksuelle overgrep. Tirsdag ble en tidligere politimann dømt til livsvarig fengsel for 48 voldtekter og flere andre overgrep mot en rekke kvinner. Foto: AP / NTB

Britisk ekspolitimann dømt til livsvarig fengsel for serievoldtekter

Den tidligere London-politimannen David Carrick er dømt til livsvarig fengsel for en serie voldtekter og andre seksuelle overgrep mot kvinner.

Av NTB | 07.02.2023 14:15:32

Kriminalitet og rettsvesen: Ifølge aktor i saken erkjente Carrick i avhør å ha begått til sammen 71 overgrep mot tolv kvinner over en 16-års periode, blant dem 48 voldtekter.

Tirsdag fikk 48-åringen straffen, som lyder på 36 livstidsdommer. Han vil tidligst bli prøveløslatt etter å ha sonet 30 år i fengsel.

Dommen ble lest opp av dommer Bobbie Cheema-Grubb, som slo fast at Carrick utnyttet sin stilling i Metropolitan Police i London på det groveste da han begikk overgrepene og fortalte ofrene at ingen ville tro på dem ettersom han var politimann.

– Du ga deg aldri og stolte på at ingen av ofrene ville overvinne skammen og frykten og anmelde deg. I nesten to tiår fikk du rett, men nå har tolv kvinner som meldte seg, og kollegene dine som handlet ut fra bevisene, sørget for ditt fall, fortsatt hun.

Dommeren slo videre fast at Carrick fortsatt utgjør en alvorlig fare for kvinner, og at det vil være tilfelle på ubestemt tid.

– Carrick kan ikke be om nåde, og han gjør det ikke, la forsvareren til.

Londons politisjef Mark Rowley beskriver Carricks forbrytelser som «ubeskrivelig onde».

– Han utnyttet stillingen som politimann på avskyelig vis. Han skulle aldri vært politimann, sier Rowley.

Carrick fikk sparken dagen etter at han erkjente straffskyld.

Innenriksminister Suella Braverman kaller Carricks forbrytelser «et arr for politiet vårt» og sier det er avgjørende å finne ut hvordan han kunne være i uniform så lenge som han var.

Politisjef Rowley beklaget i forrige måned overfor ofrene og lovet full opprydding for å gjenopprette tilliten til politiet.

– Å snu alle steiner og avdekke grusomme sannheter skjer ikke over natten. Det kommer til å gjøre vondt. Vi trenger støtten til innbyggerne i London, sa han.

– Dette skulle aldri fått skje og må aldri skje igjen. Det kan ikke være noe sted å skule seg for dem som misbruker stillingen og tilliten de har i politiet, sier London-ordfører Sadiq Khan said.

– Du opptrådte som om ingen kunne røre ved deg. Den ondsinnede påvirkningen fra menn som deg i mektige stillinger står i veien for en revolusjon for kvinners verdighet, sa dommeren til Carrick.

Forsvarer Alisdair Williamson sa i retten at «noe har skadet denne mannen dypt», skriver BBC.

I kjølvannet av saken mot ham er det fremmet over 1.000 anklager om seksuelle overgrep og familievold mot rundt 800 ansatte i London-politiet. Nå etterforskes hver eneste sak.

Flere nyheter: