Menu
Den britiske dommeren begrunner avgjørelsen med at tidligere kong Juan Carlos verken er britisk statsborger eller bosatt i Storbritannia. Arkivfoto: Lise Åserud / NTB

Britisk dommer sier nei til å behandle trakasseringssak mot Spanias ekskonge

Eks-elskerinnen til Spanias tidligere konge Juan Carlos har i flere år forsøkt å få ham dømt for trakassering. Men enda en gang sier britisk rettsvesen nei.

Av NTB | 06.10.2023 15:12:21

Kuriosa og kjendiser: Domstolen The High Court of England and Wales har ikke lovhjemmel til å behandle saken, fastslår dommer Rowena Collins Rice en skriftlig uttalelse fredag.

Hun begrunner avgjørelsen med at den tidligere kongen verken er britisk statsborger eller bosatt i Storbritannia. Hun understreker også at saksøkeren ikke engang har greid å legge fram dokumentasjon på at trakasseringen fant sted på britisk jord.

I desember i fjor kom en britisk ankedomstol til samme konklusjon.

Den tidligere kongen hilser rettsbeslutningen velkommen og sier at den ikke overraskende bekrefter han uskyld, heter det i en uttalelse som ble offentliggjort av hans forlegger.

Det er den danske forretningskvinnen Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn som har gått til sivilt søksmål mot ekskongen, for forhold han skal ha begått før han abdiserte i 2014.

Hun reagerer kraftig på fredagens kjennelse og hevder at Juan Carlos har tatt i bruk et vell med maktmidler for å bryte henne ned.

– Jeg vurderer alle alternativer, sier hun i en uttalelse.

Ifølge tidligere rettsdokumenter hadde hun og Juan Carlos, som er gift, et intimt forhold fra 2004 til 2009. Trakasseringen skal ha begynt da forholdet gikk i oppløsing. Hun beskylder ham for blant annet trusler, innbrudd og overvåking, og han skal blant annet ha tvunget henne til å gi tilbake gaver verdt over 65 millioner euro.

Ekskongen, som bor i eksil i De forente arabiske emirater, har nektet å møte i retten og har avvist alle anklagene.

(©NTB)

Flere nyheter: