Menu
Bilder på TV-kanalen Globo viste demonstranter som streifet rundt i presidentpalasset, mange av dem iført grønt og gult, fargene til det brasilianske flagget. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB

Bolsonaro-tilhengere stormet Brasils kongress, høyesterett og presidentpalass

Flere tusen tilhengere av ekspresident Jair Bolsonaro brøt gjennom sperringer og tok seg inn i departementer, kongressbygningen og høyesterett i Brasilia søndag.

Av NTB | 08.01.2023 23:35:25

Politikk: President Luis Inacio Lula da Silva befinner seg for tiden ikke i hovedstaden, men i Araraquara i delstaten São Paulo, drøye 80 mil sør for Brasilia. Han lover å straffe alle de involverte.

– Gjerningspersonene er fascister og fanatikere. Alle de involvert vil bli funnet og straffet så hardt som loven tillater det, sa han i en tale i 22-tiden norsk tid, om lag tre timer etter stormingen begynte.

Den høyreradikale ekspresidentens tilhengere brøt søndag gjennom sperringene som var satt opp rundt parlamentsbygningene, klatret på takene, knuste vinduer og tok seg inn på området.

Lula sier i talen at han tror det var mangler i sikkerhetstiltakene i Brasilia da stormingen skjedde og har signert et dekret der det erklæres føderal intervensjon i hovedstaden. Det gir regjeringen spesielle fullmakter til å gjenopprette lov og orden i Brasilia.

I 22.30-tiden norsk tid opplyser den brasilianske TV-kanalen Globo at sikkerhetsstyrker har gjenvunnet kontrollen over kongressen, høyesterett og presidentpalasset, men at det fortsatt er tusenvis av demonstranter i området.

Det har så langt ikke kommet meldinger om at personer har blitt drept eller skadd i angrepet.

Bilder på Globo viste demonstranter som streifet rundt i presidentpalasset, mange av dem iført grønt og gult, fargene til det brasilianske flagget. Fargene har også blitt et symbol på Bolsonaros støttespillere.

Kanalen opplyser også at demonstranter tok seg inn i bygget til høyesteretten, som ligger ved siden av kongressbygningen. Ifølge Globo samlet folkemengden seg først ved det militære hovedkvarteret, som ligger noen kilometer vest for kongressbygningen.

– Dette absurde forsøket på å påtvinge deres vilje med makt vil ikke vinne fram. Lokale myndigheter bekrefter at de sender inn forsterkninger. Og styrkene vi har til rådighet, er allerede i arbeid, skriver justisminister Flavio Dino på Twitter.

I sosiale medier florerer det med bilder fra angrepet, og mange av dem viser scener som minner om stormingen av Kongressen i USA for nøyaktig to år og to dager siden.

Da forsøkte tilhengere av daværende president Donald Trump å hindre at valget av etterfølgeren Joe Biden ble godkjent.

Flere eksperter og analytikere har advart om at noe lignende kunne skje i Brasil etter Bolsonaros valgnederlag i høst. I flere bilder og videoer kan man se demonstranter gå inn på kontorene til de folkevalgte og bla gjennom papirer og tømme skuffer.

– Brasilia har fått sin «kongress-dag», skriver den brasilianske politiske kommentatoren Rodrigo Rangel på Twitter ifølge The Guardian.

Den tidligere presidenten befinner seg nå i amerikanske Florida, og flere eksperter har spekulert på om Bolsonaro frykter rettsforfølgelse dersom han blir i Brasil etter at hans immunitet som president utløper, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Samfunnsgeograf og forfatter Torkjell Leira viser til at det er flere saker i rettsvesenet mot den avgåtte presidenten og hans familie, men at de har stått stille av flere årsaker.

– Mange er blitt stoppet av riksadvokat Augusto Aras, som er utpekt av Bolsonaro selv. Mange analytikere regner med at Brasil nå får en ny riksadvokat, utpekt av Lula, og da er det større sannsynlighet for at sakene tas opp i rettsvesenet, sa han til NTB tidligere i uken.

Sikkerhetsstyrker brukte tåregass i det som tilsynelatende var et mislykket forsøk på å drive folkemengden tilbake.

Fungerende senatsleder Veneziano Vital do Rego sier til CNN Brasil at demonstrantene klarte å ta seg inn i kongressbygningen. I tillegg tok demonstrantene seg inn i Planalto-palasset, kontoret til den brasilianske presidenten.

Demonstrantene nekter å godta at venstresidens Lula er blitt landets nye president. Han ble tatt i ed for en uke siden etter å ha vunnet presidentvalget i fjor.

Etter at han tapte presidentvalget 30. oktober, har det vært nærmest stille fra Bolsonaro. Han har fortsatt til gode å erkjenne valgnederlaget.

(©NTB)

Flere nyheter: