Menu
Bilder på TV-kanalen Globo viste demonstranter som streifet rundt i presidentpalasset, mange av dem iført grønt og gult, fargene til det brasilianske flagget. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB

Bolsonaro-tilhengere har stormet Brasils kongress, høyesterett og presidentpalass

Flere tusen tilhengere av ekspresident Jair Bolsonaro har brutt gjennom sperringene og tatt seg inn i departementer, kongressbygningen og høyesterett i Brasilia.

Av NTB | 08.01.2023 22:05:12

Politikk: President Luis Inacio Lula da Silva befinner seg for tiden ikke i hovedstaden. Han har så langt ikke gitt noen offisiell uttalelse om angrepet.

Den høyreradikale ekspresidentens tilhengere brøt søndag gjennom sperringene som var satt opp rundt parlamentsbygningene, klatret på takene, knuste vinduer og tok seg inn på området.

Sikkerhetsstyrkene brukte tåregass i det som tilsynelatende var et mislykket forsøk på å drive folkemengden tilbake.

– Demonstranter har knust vinduer nær inngangen til kongressen og tatt seg inn i bygningen, skriver en brasiliansk journalist på Twitter.

Bilder på TV-kanalen Globo viste demonstranter som streifet rundt i presidentpalasset, mange av dem iført grønt og gult, fargene til det brasilianske flagget. Fargene har også blitt et symbol på Bolsonaros støttespillere.

Kanalen opplyser også at demonstranter skal ha forsøkt å ta seg inn i bygget til høyesteretten, som ligger ved siden av kongressbygningen. Ifølge Globo samlet folkemengden seg først ved det militære hovedkvarteret, som ligger noen kilometer vest for kongressbygningen.

– Dette absurde forsøket på å påtvinge deres vilje med makt vil ikke vinne fram. Lokale myndigheter bekrefter at de sender inn forsterkninger. Og styrkene vi har til rådighet, er allerede i arbeid, skriver justisminister Flavio Dino på Twitter.

I sosiale medier florerer det med bilder fra angrepet, og mange av dem viser scener som minner om stormingen av Kongressen i USA for nøyaktig to år og to dager siden.

Da forsøkte tilhengere av daværende president Donald Trump å hindre at valget av etterfølgeren Joe Biden ble godkjent.

Flere eksperter og analytikere har advart om at noe lignende kunne skje i Brasil etter Bolsonaros valgnederlag i høst. I flere bilder og videoer kan man se demonstranter går inn på kontorene til de folkevalgte og gå gjennom papirer og skuffer.

– Brasilia har fått sin «kongress-dag», skriver den brasilianske politiske kommentatoren Rodrigo Rangel på Twitter ifølge The Guardian.

Den tidligere presidenten befinner seg nå i amerikanske Florida, og flere eksperter har spekulert på om Bolsonaro frykter rettsforfølgelse dersom han blir i Brasil etter at hans immunitet som president utløper, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Samfunnsgeograf og forfatter Torkjell Leira viser til at det er flere saker i rettsvesenet mot den avgåtte presidenten og hans familie, men at de har stått stille av flere årsaker.

– Mange er blitt stoppet av riksadvokat Augusto Aras, som er utpekt av Bolsonaro selv. Mange analytikere regner med at Brasil nå får en ny riksadvokat, utpekt av Lula, og da er det større sannsynlighet for at sakene tas opp i rettsvesenet, sa han til NTB tidligere i uken.

Fungerende senatsleder Veneziano Vital do Rego sier til CNN Brasil at demonstrantene har klart å ta seg inn i bygningen. I tillegg tok demonstrantene seg inn i Planalto-palasset, kontoret til den brasilianske presidenten.

Demonstrantene nekter å godta at venstresidens Lula er blitt landets nye president. Han ble tatt i ed for en uke siden etter å ha vunnet presidentvalget i fjor. Lula er for tiden i Araraquara i delstaten São Paulo og er ikke i fare, skriver CNN Brasil.

Etter at han tapte presidentvalget 30. oktober, har det vært nærmest stille fra Bolsonaro. Han har fortsatt til gode å erkjenne valgnederlaget.

(©NTB)

Flere nyheter: