Menu
En demonstrant holder et skilt der det står «Smil, Bolsonaro, du blir påført håndjern!» under en demonstrasjon på Brasils uavhengighetsdag 7. september. Foto: Silvia Izquierdo / AP / NTB

Bolsonaro-tilhenger dømt til 17 års fengsel for 8. januar-stormingen i Brasil

En 51 år gammel tilhenger av ekspresident Jair Bolsonaro er den første personen som dømmes for stormingen av Brasils senat og andre regjeringsbygg 8. januar.

Av NTB | 14.09.2023 22:34:59

Kriminalitet og rettsvesen: Et flertall av dommerne i Brasils høyesterett stemte torsdag for en fellende dom mot Aecio Pereira. Han dømmes til 17 år i fengsel for blant annet forsøk på statskupp, væpnet kriminelt forbund og skade på historiske bygninger.

51-åringen ble pågrepet i senatsbygningen da flere tusen Bolsonaro-tilhengere stormet en rekke regjeringsbygg i Brasilia.

De nektet å akseptere at Bolsonaro hadde tapt valget mot venstresidens Lula da Silva, som ble innsatt som president en uke tidligere.

Overvåkingsvideoer fra innsiden av senatsbygningen under opptøyene viser at Pereira hadde en t-skjorte der han manet til militærkupp. Han spilte også inn en video av seg selv der han hyllet de andre som hadde brutt seg inn i bygningen.

Pereira var en av fire menn som stilles for retten i denne omgang. Også de tre andre tiltalte nekter straffskyld.

I juni besluttet valgmyndighetene at Bolsonaro ikke kan stille til valg på åtte år. Årsaken er at han uten beviser har hevdet at Brasils elektroniske stemmegivingssystem er sårbart for omfattende bedrageri.

Pereira nekter for å ha gjort noe galt og hevder han deltok i en fredelig demonstrasjon sammen med ubevæpnede personer.

Nesten 1500 mennesker ble pågrepet under stormingen av senatet, høyesterett og presidentpalasset 8. januar, men de fleste er siden løslatt.

Bolsonaro, som befant seg i USA under opptøyene, er selv under etterforskning, anklaget for å ha oppildnet til stormingen. 68-åringen er også under etterforskning for korrupsjon og maktmisbruk, nekter for ha gjort galt.

(©NTB)

Flere nyheter: