Menu
USAs utenriksminister Antony Blinken kom direkte fra flyplassen til regjeringens representasjonsbolig onsdag kveld. Der ble han ønsket velkommen av statsminister Jonas Gahr Støre. Blinken er i Oslo i forbindelse med Natos utenriksministermøte. Foto: Heiko Junge / NTB

Blinken roste Norge for Ukraina-støtte

USAs utenriksminister Antony Blinken takket Norge for støtten til Ukraina, da han onsdag hadde samtaler med statsminister Jonas Gahr Støre.

Av NTB | 31.05.2023 21:18:54

Politikk: Blinken er i Norge i forbindelse med Natos uformelle utenriksministermøte, som finner sted i hovedstaden denne uken.

Han landet på Oslo lufthavn Gardermoen i 18-tiden og reiste direkte til regjeringens representasjonsbolig der han ble mottatt av statsminister Jonas Gahr Støre.

Han takket blant annet Norge for å være solidariske med andre europeiske land og overfor Ukrainas kamp for å forsvare seg mot russisk aggresjon.

– Arbeidet Norge har gjort for å bidra til energisikkerhet i Europa og til å gjøre Europa uavhengig av Russland på lang sikt, det har vært veldig kraftfullt, sa Blinken.

– Angrepet mot Ukraina er den mest alvorlige situasjonen vi har måttet håndtere i moderne tid, sa Støre.

Ukraina er den viktigste saken som står på utenriksministrenes agenda i Oslo. Nato-landene må blant annet bli enige om hvilket svar Ukraina skal få på sin Nato-søknad, som ble sendt av gårde i høst.

Støre understreket ellers at USA er viktig for norsk sikkerhet og viste til besøket av det amerikanske hangarskipet USS Gerald R. Ford.

De to snakket også om andre globale saker der Norge og USA samarbeider, og Blinken nevnte temaer som matvaresikkerhet, energisikkerhet og klima.

Etter en times samtaler ga de to noen korte kommentarer til pressen. Blinken sa at USA er takknemlige for å ha Norge som en sterk venn, partner og alliert.

Støre påpekte at selv om Nato-møtet i Oslo er et uformelt møte så er møtet viktig, fordi utenriksministrene skal diskutere kritiske spørsmål.

(©NTB)

Flere nyheter: