Menu
USAs utenriksminister Antony Blinken (t.v.) berømmet tirsdag palestinernes president Mahmoud Abbas for «viljen til å vise ansvarlighet i en utfordrende tid». Foto: AP / NTB

Blinken roser palestinernes president for å vise ansvarlighet

USAs utenriksminister Antony Blinken lover mer penger til palestinerne og roser president Mahmoud Abbas for å vise ansvarlighet.

Av NTB | 30.01.2023 15:57:37

Krig og konflikter: Blinken er på rundreise i Midtøsten, og tirsdag var turen kommet til Ramallah på Vestbredden. Der ble han tatt imot av palestinernes 87 år gamle president Mahmoud Abbas.

Volden har blusset kraftig opp i de okkuperte palestinske områdene den siste tiden, der 35 palestinere hittil i år er drept av israelske styrker.

I forrige uke ble ti palestinere drept i en israelsk aksjon i en flyktningleir i Jenin, noe som fikk Abbas til å bryte sikkerhetssamarbeidet med Israel.

To dager senere opplevde Israel den verste terroraksjonen på lenge da sju sivile ble drept av en palestinsk 21-åring utenfor en jødisk synagoge i bosetningen Neve Yaakov i okkuperte Øst-Jerusalem.

Under besøket i Ramallah tirsdag gjentok den amerikanske utenriksministeren dette og advarte samtidig Israel mot å gå videre med planene om å utvide de ulovlige bosetningene og rive palestinske boliger i de okkuperte områdene.

Blinken beklaget også drapene på «uskyldige palestinske sivile» under de israelske aksjonene på Vestbredden, der fjoråret var det blodigste på 15 år.

Blinken kunngjorde også at USA vil bidra med ytterligere 500 millioner kroner til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA), som nylig gikk ut med en appell om nærmere 16 milliarder kroner til sitt arbeid i inneværende år.

– Vi er nå villige til å samarbeide med USAs administrasjon og verdenssamfunnet om å gjenoppta den politiske dialogen for å få en slutt på Israels okkupasjon, sa Abbas tirsdag.

Det er i dag ingenting som tyder på at Israels nye regjering, som omtales som den mest høyrenasjonalistiske i landets historie, er villige til å etterkomme kravet om stans i utvidelse av bosetninger for deretter å sette seg ved forhandlingsbordet med palestinerne.

Blinken, som mandag møtte Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Jerusalem, har fordømt voldsbruken og oppfordrer begge parter til å trappe ned voldsbruken.

Blinken understreket videre at USA helt og fullt slutter opp om en tostatsløsning der palestinerne får sin egen stat, og han berømmet Abbas for det han kalte den palestinske presidentens «besluttsomhet og vilje til å vise ansvarlighet i en utfordrende tid».

Abbas takket for støtten og understreket at palestinske myndigheter er villig til å forhandle med Israel dersom landet stanser voldsbruken i palestinske områder, etterlever tidligere inngåtte avtaler og slutter å bryte folkeretten.

(©NTB)

Flere nyheter: