Menu
Manetene trekker lenger nord enn før. Nå har forskere registrert den blå brennmaneten så langt nord som Troms tidligere enn før. Foto: Terje Pedersen / NTB

Blå brennmanet blir stadig vanligere

Varmere hav fører til endringer i hvor man finner brennmaneter. Den blå brennmaneten kommer nå til Nord-Norge tidligere enn før, har forskere registrert.

Av NTB | 06.07.2024 20:53:11

Vær: Ifølge forskere har den blå brennmaneten har nå trukket helt nord til Harstad i det sørlig Troms tidligere enn hva man før har observert, skriver NRK.

– Det vi får inn gjennom «Dugnad for havet», viser at det er bra med særlig blå brennmanet langs kysten, helt fra Oslofjorden og opp til Harstad, sier forsker ved Havforskningsinstituttet, Tone Falkenhaug.

Den røde brennmaneten har lenge vært den mest dominante brennmaneten langs kysten av Sør-Norge. Nå blir den blå, som også trekker stadig lenger nord, stadig mer vanlig i sør.

– Folk melder inn at de aldri kan huske at de har sett så mye blå brennmanet. Akkurat nå ser det ut til at det er og har vært veldig gode forhold for nettopp denne arten, sier Falkenhaug.

Nøyaktig hvorfor den blå brennmaneten blir stadig vanligere, er vanskelig for forskerne å si. Falkenhaug sier at temperatur kan spille en rolle.

(©NTB)

Flere nyheter: