Menu
Brunbjørnen eter seg god og feit før den slapper av i et halvår. Slikt ville skapt problemer hos mennesker, men bjørnen er like frisk om våren som om høsten. Foto: Per Løchen / NTB

Bjørn i dvale kan løse blodproppgåte

Nordisk forskning på bjørner i vinterdvale kan være med på å løse gåten bak blodpropp.

Av NTB | 23.04.2023 07:24:09

Kuriosa og kjendiser: Forskere fra Skandinavia har de siste årene gått inn og ut av over 70 bjørnehi i Norge og Sverige for å ta blodprøver av brunbjørner i vinterdvale. Målet for dette arbeidet har vært å finne medisiner mot ulike livsstilssykdommer hos mennesker, skriver Nationen.

Forskerne har undersøkt brunbjørner som spiser seg tjukke og feite om høsten, legger seg i dvale et halvt år – og kommer ut av hiet om våren like friske.

– Å gå inn og ut av bjørnehi i 13 år og forske grundig på over 70 skandinaviske brunbjørner i vinterdvale, har ført til det som kan være et gjennombrudd i forskning på blodpropp hos mennesker, sier professor ved Høgskolen i Innlandet (HINN), Alina Evans til Nationen.

Forskningen på brunbjørner i dvale i Norge og Sverige har ifølge forskerne ført til det som kan være et gjennombrudd i humanmedisinsk forskning på blodpropp. Studien er nylig publisert i det prestisjefylte tidsskriftet Science.

– Vi har funnet en mekanisme i blodet som kan være med på å redusere faren for blodpropp hos mennesker, forteller Evans.

(©NTB)

Flere nyheter: