Menu
Bispemøtet har vedtatt at prester som er gift med en biskop ikke skal være underlagt denne biskopens tilsyn. Oslos biskop Kari Veiteberg mener det nye vedtaket er viktig. Foto: Heiko Junge / NTB

Bispemøtet: Prester som er gift med biskoper skal ikke være underlagt ektefellen

Tirsdag vedtok Bispemøtet at prester som er gift med biskoper ikke skal være underlagt biskopens tilsyn. I Norge er tre biskoper gift med en prest.

Av NTB | 24.05.2023 14:48:48

Religion og livssyn: Tirsdag fattet Bispemøtet i Den norske kirke vedtak om at det i framtiden skal bli utpekt en «settebiskop» i tilfeller der biskopenes ektefelle er prest, diakon, kateket eller kantor, skriver Vårt Land.

Settebiskopen vil få ansvar for alle saker som handler om den egentlige biskopenes ektefelle.

Prester står normalt under tilsyn av biskopen i bispedømmet de bor i. Bispemøtet mener dette er uheldig i tilfeller der biskoper og presten er gift.

Biskop i Oslo, Kari Veiteberg, sier temaet aktualiseres av at tre av dagens biskoper er gift med en prest. Dette gjelder Veiteberg selv, i tillegg til Hamars biskop Ole Kristian Bonden og Bjørgvins biskop Ragnhild Jebsen.

Veiteberg forklarer likevel at det har vært rutiner på dette tidligere, og at det nye vedtaket sånn sett ikke er en ny sak.

– Men vi tok opp dette for å få det svart på hvitt, og vise offentligheten at vi tar denne problematikken på alvor, sier Veiteberg til Vårt Land.

(©NTB)

Flere nyheter: