Menu
USAs tidligere president Bill Clinton sier han angrer på at han fikk Ukraina til å gå med på å gi fra seg sine atomvåpen i 1994. Arkivfoto: Gorm Kallestad / NTB

Bill Clinton sier han angrer på at han fikk Ukraina til å gi opp atomvåpen

USAs tidligere president Bill Clinton sier han angrer på at han overtalte Ukraina til å gi opp sine atomvåpen i forhandlinger med Russland i 1994.

Av NTB | 04.04.2023 19:54:05

Politikk: I et intervju med den irske rikskringkasteren RTÉ antyder Clinton at Russland ikke ville ha invadert Ukraina om landet fortsatt hadde atomvåpen, slik de hadde da han ble president i USA i 1993.

– Jeg føler et personlig ansvar fordi jeg fikk Ukraina til å gå med på å gi fra seg sine atomvåpen. Ingen tror at Russland ville invadert om Ukraina fremdeles hadde våpnene, sier Clinton til kringkasteren.

I januar 1994 signerte Clinton, som da var president i USA, en trepartsavtale med de daværende presidentene i Russland og Ukraina, Boris Jeltsin og Leonid Kravtsjuk. Avtalen gikk ut på å eliminere arsenalet av strategiske atomvåpen som forble på ukrainsk jord etter Sovjetunionens fall.

– Jeg visste at Putin ikke støttet avtalen Jeltsin gjorde om å respektere Ukrainas territorielle integritet, men Jeltsin gikk med på det fordi han ville at Ukraina skulle gi fra seg sine atomvåpen, sier Clinton.

– Ukraina var redd for å gi fra seg atomvåpnene fordi de trodde det var det eneste som beskyttet dem fra Russland, sier han.

Trepartsavtalen ble brutt da Russland annektere Krim-halvøya i Ukraina i 2014, og den ble ytterligere krenket da Russland gikk til fullskala invasjon av landet 24. februar i fjor.