Menu
Bildet av 32 år gamle gravide Iryna Kalinina som bæres vekk etter sykehusangrepet i Mariupol i mars i fjor, har vunnet årets pressebilde på World Press Photo Awards. Kvinnen og hennes nyfødte baby døde senere av skadene. Foto: Jevhen Maloletka / AP / NTB

Bilde fra sykehusangrepet i Mariupol er kåret til årets pressefoto

Årets pressefoto går til den ukrainske AP-fotografen Jevhen Maloletka for hans bilde av en gravid kvinne som bæres vekk etter sykehusangrepet i Mariupol.

Av NTB | 20.04.2023 12:44:08

Politikk: Bildet viser en såret gravid ukrainsk kvinne, Iryna Kalinina, som bæres ut av sykehuset i havnebyen Mariupol av redningsarbeidere etter et russisk bombeangrep 9. mars i fjor.

Den 32 år gamle kvinnen døde av skadene fra angrepet en halv time etter at hun fødte sønnen sin Miron, som også mistet livet.

– For meg er det et øyeblikk jeg ønsker å glemme, men som jeg aldri vil glemme. Historien hennes vil alltid være med meg, sier fotografen om det prisvinnende bildet.

Maloletka og videojournalist Mstyslav Tsjernov, som også er ukrainer, kom til Mariupol da Russland startet sin fullskala invasjon av Ukraina 24. februar i fjor. De ble værende i havnebyen i to uker for å dokumentere russiske angrep mot sivile og var på et tidspunkt de eneste to internasjonale journalistene som var igjen i Mariupol.

Maloletka vant også den europeiske regionale prisen World Press Photo Stories for en bildeserie fra den okkuperte havnebyen. Han har også vunnet en rekke andre prestisjetunge journalistpriser for sitt arbeid med å dokumentere overgrep mot sivile i Ukraina.

Mariupol, som fremdeles er okkupert av russiske styrker, er blant byene i Ukraina som er hardest rammet av krigen. Det antas at over 600 sivile har mistet livet i havnebyen, men det offisielle tallet på døde er ikke kjent.

(©NTB)