Menu
President Joe Biden kunngjorde mer hjelp til Ukraina. Russland skal ikke få seire, sa han under åpningen av Nato-toppmøtet. Foto: Evan Vucci / AP / NTB

Biden sier Ukraina, ikke Russland, skal seire

Ukraina skal seire, ikke Russland, sier USAs president Joe Biden i sin velkomsttale på åpningen av Nato-toppmøtet i Washington.

Av NTB | 10.07.2024 00:13:19

Politikk: – Det er en glede å kunne være vert for dere i dette historiske året, og å se tilbake med stolthet på alt vi har oppnådd, og se fremover mot vår felles fremtid med styrke og besluttsomhet, sa Biden i talen.

Biden kunngjorde at USA og andre allierte skal forsyne Ukraina med ytterligere fem strategiske luftforsvarssystemer. Videre skal Ukraina få flere titalls taktiske luftforsvarssystemer de neste månedene, sa presidenten.

– Et tverrpolitisk flertall av amerikanerne forstår at Nato gjør oss alle tryggere, sa Biden i talen, som ble avsluttet med at Natos avtroppende generalsekretær Jens Stoltenberg (65) fikk tildelt presidentens frihetsmedalje.

Fokus på Nato-toppmøtet, der alliansen feirer 75 år, ventes å være på støtte til Ukraina. Samtidig leter allierte med lupe etter bevis for at Biden fortsatt er i stand til å lede verdens mektigste land og Natos største bidragsyter.

81 år gamle Biden har i tolv dager blitt pepret med spørsmål om hvorvidt han er egnet til å stå løpet ut i presidentvalgkampen og kjempe mot Donald Trump i høstens presidentvalg, etter at de to møttes i en debatt 27. juni og som utløste spekulasjoner rundt Bidens helsetilstand.

(©NTB)

Flere nyheter: