Menu
USAs president Joe Biden på en pressekonferanse før han reiste tilbake til Washington etter G7-toppmøtet i Japan. Foto: Kiyoshi Ota / Bloomberg pool via AP / NTB

Biden: Republikanske krav uakseptable

USAs president Joe Biden gjør det klart at de republikanske kravene om nedskjæringer for å løse krisen med gjeldstaket, er uakseptable. Men en løsning er fortsatt mulig.

Av NTB | 21.05.2023 15:18:48

Politikk: På en pressekonferanse før han reiste fra Hiroshima søndag, sa han at republikanerne må droppe sine ekstreme krav, og de kan glemme å få til en avtale for å avverge et katastrofalt mislighold der de får gjennom alle sine krav.

Han sa at han planla å snakke med Republikanernes flertallsleder i Representantenes hus, Kevin McCarthy, på flyet hjemover, og at han håpet McCarthy satt klar til å gjenoppta forhandlingene om å heve gjeldstaket.

Republikanerne holder fast ved kravet om kraftige nedskjæringer på budsjettet, uten å heve skatten på de rikeste for å kompensere.

Biden-administrasjonen svarer at det første betyr at millioner av mennesker kan miste retten til helsetjenester, mens det andre kravet kan innebære at 700.000 mennesker mister tilgangen til matvarehjelp.

Republikanerne har også avvist demokratiske forslag om å heve skattene for å redusere underskuddet. De nekter å oppheve de store skattelettene på bedrifter og rike amerikanere som ble innført under tidligere president Donald Trump.

Han understreket at han kunne gjøre det, men at spørsmålet er om det ikke er for sent. En slik dramatisk beslutning kunne også ende i retten.

Finansdepartementet sier at staten rundt 1. juni kan slippe opp for penger til å betjene alle sine forpliktelser, blant dem renten på gjelda og overføringer som er bestemt i statsbudsjettet.

De ønsker blant å innføre krav om at mottakere av helsehjelp gjennom Medicaid må arbeide, og de vil innføre kraftige kutt i matvarehjelp.

Biden sa igjen at han vurderer å gripe direkte inn ved å bruke det 14. grunnlovstillegget, som fastslår at det ikke kan skapes tvil om USAs offentlige gjeld, og potensielt autoriserer presidenten til å omgå Kongressen og heve gjeldstaket på egen hånd.

(©NTB)

Flere nyheter: