Menu
President Joe Biden i Det ovale kontor fredag. Foto: Jim Watson / AP / NTB

Biden om gjeldslov: – Det kunne ikke ha stått mer på spill

President Joe Biden vil undertegne loven som hever USAs gjeldstak lørdag. Han understreket at en krise er avverget da han talte fra Det hvite hus.

Av NTB | 03.06.2023 03:08:50

Økonomi og næringsliv: Biden holdt talen i Det ovale kontor fredag. Dette var første gang han talte til nasjonen derfra.

Sittende bak det historiske Resolute-skrivebordet hyllet han samholdet på tvers av partigrensene som ga flertall for lovforslaget, først i Representantenes hus, så i Senatet.

– Det var kritisk å få en avtale, og den er veldig godt nytt for det amerikanske folket. Ingen fikk alt de ønsket. Men det amerikanske folket fikk det de trengte, sa Biden i talen.

Det nåværende gjeldstaket er på 31.400 milliarder dollar, omtrent 336.435 milliarder kroner etter dagens kurs. Det blir nå hevet fram til 2025, altså etter presidentvalget neste år.

– Det kunne ikke ha stått mer på spill. Ingenting ville ha vært mer katastrofalt, sa Biden om det som kunne resultert i mislighold av landets gjeld.

– Vi avverget en økonomisk krise og en økonomisk kollaps, sa han videre.

– Jeg kommer tilbake til det. Med deres hjelp skal jeg vinne, sa han.

Pressetalsperson Karine Jean-Pierre i Det hvite hus opplyste fredag at bakgrunnen for å holde talen fra Det ovale kontor var å vise betydningen av å få til en avtale på tvers av partiene. Biden vedgikk at dette samarbeidet er vanskelig.

– Og enhet er vanskelig. Men vi kan aldri gi opp forsøket, sa Biden.

Loven blir signert etter måneder med usikkerhet og hindrer det som ville ha vært USAs første mislighold av gjeld hvis ikke ordningen hadde kommet på plass innen 5. juni.

Uten en heving ville finansdepartementet ikke lenger hatt midler til å betale nasjonens gjeld. Om det hadde skjedd, kunne det ha utløst økonomisk krise i USA, noe som videre kunne ha rammet andre lands økonomier.

Selv om demokraten Biden lover å fortsette samarbeidet med Republikanerne, trekker han fram uenighetene med partiet, særlig når det gjelder økt skattlegging av rike, noe Biden har forsøkt å få gjennom. Han la imidlertid til at dette er noe han kommer til å vente med til sin eventuelle andre periode som president.

(©NTB)

Flere nyheter: