Menu
President Joe Biden kunngjorde fredag at Israel har lagt fram et nytt forslag til våpenhvile og frigivelse av gisler på Gazastripen. Foto: Evan Vucci / AP / NTB

Biden: Israel har lagt fram omfattende forslag til våpenhvile

USAs president Joe Biden sier at Israel har lagt fram et forslag til en omfattende avtale om våpenhvile på Gazastripen.

Av NTB | 31.05.2024 20:03:11

Politikk: Planen omtales av Biden som et veikart mot permanent fred. Første fase skal vare i seks uker og omfatte følgende:

– En fullstendig og komplett våpenhvile, tilbaketrekking av israelske styrker fra alle befolkede områder i Gaza, frigjøring av en rekke gisler, inkludert kvinner, de eldre og de sårede, i bytte mot løslatelse av flere hundre palestinske fanger, sa Biden i en tale i Det hvite hus fredag.

Kort tid senere bekreftet Israel at deres forhandlere har fått myndighet til å legge fram et nytt forslag.

Samtidig gjentok den israelske regjeringen at Gaza-krigen ikke vil ta slutt før Hamas’ militære og styringsmessige kapasiteter er ødelagt.

– Dette er veldig viktig og ser ut til å være det vi har etterspurt lenge. At USA og Joe Biden virkelig vil øve press på sin nære allierte Israel for å få slutt på denne krigen. Det er det bare USA som kan gjøre, sier professor og Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage til TV 2.

– Dette er virkelig et avgjørende øyeblikk, sa Biden.

– Israel har kommet med sitt forslag. Hamas sier de ønsker en våpenhvile. Denne avtalen er en mulighet til å vise om de virkelig mener det.

Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland håper at dette blir slutten på krigen.

– Vi får håpe at begge parter godtar våpenhvile, gissel- og fangeløslatelser og tilbaketrekking av styrker, sier Egeland til TV 2.

President Biden la til at avtalen kan føre til at Israel blir mer integrert i regionen, også i forholdet til Saudi-Arabia.

I tillegg åpner avtalen for bedre selvbestemmelse for det palestinske folk.

Tidligere forhandlingsforsøk på å avslutte krigen på Gazastripen har ikke ført fram. Hamas har insistert på full israelsk tilbaketrekking, mens Israel har gjentatt at deres mål er å knuse Hamas.

Deretter skal en omfattende plan for gjenoppbygging av Gazastripen legges fram i fase tre.

Videre sier presidenten at Hamas ikke lenger er i stand til å gjennomføre et nytt stort angrep på Israel, slik som i oktober i fjor. Både Egypt og Qatar gjør sitt for å sikre at Hamas ikke skal gjenoppta sine militære operasjoner mot Israel, ifølge Biden.

I en uttalelse fra kontoret til Israels statsminister Benjamin Netanyahu bekreftes det at det nye forslaget omfatter ulike stadier. Videre står det at dette vil sikre at Israels mål oppnås.

Helsemyndighetene i Gaza sier at 36.284 palestinere er blitt drept siden oktober i fjor. Hamas drepte rundt 1200 israelere 7. oktober. Anslagsvis 250 israelere ble bortført som gisler. Halvparten er siden sluppet fri. Det er uklart hvor mange som fortsatt er i live.

Biden oppfordret i talen Hamas på det sterkeste til å godta forslaget. Han underslo ikke at det kan være ulike oppfatninger, men sa at det må finnes en løsning på dem.

Forslaget som nå er lagt fram, er ment å skulle gjennomføres i tre faser, ifølge Biden. I fase to skal partene forhandle videre, gisler løslates og israelske styrker trekkes tilbake.

(©NTB)

Flere nyheter: