Menu
Biden fikk applaus da han forsikret verden om at USA kommer til å fortsette å støtte Ukrainas frihetskamp. Foto: Susan Walsh / AP / NTB

Biden ber verden stå ved Ukrainas side

Verden kan ikke tillate at Russland tar seg til rette i Ukraina, sa Joe Biden fra FNs talerstol tirsdag.

Av NTB | 19.09.2023 17:12:56

Politikk: – Russland tror at verden kommer til å gå lei og tillate dem å være brutale i Ukraina uten konsekvenser, sa presidenten.

Bidens tale til FNs hovedforsamling var et høydepunkt på hans tre dager lange besøk i New York. I talen viste presidenten til USAs støtte til Ukraina under hans ledelse. Med ham ved roret, kommer støtten til Ukraina til å stå ved lag, forsikret han.

– Om vi tillater at Ukraina blir delt opp, er uavhengigheten til noen nasjon trygg? Svaret er nei, konstaterte Biden.

Blant verdenslederne som var til stede, var Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Biden fikk applaus da han sa at USA og dets allierte skal fortsette å støtte Ukrainas frihetskamp.

– Russland alene har ansvaret for denne krigen. Russland alene har makt til å få slutt på krigen umiddelbart.

– Når det kommer til Kina, ønsker jeg å være tydelig og konsekvent. Vi søker å håndtere konkurransen på ansvarlig vis mellom landene våre så det ikke tipper over i konflikt, sa han og understreket at USA ikke lar seg skremme av kinesiske trusler.

– Men vi står også klare til å jobbe sammen med Kina om saker hvor framskritt er avhengig av felles innsats, sa han og nevnte klimakrisen som eksempel. Han la også vekt på at Washington ikke ønsker å kutte alle økonomiske bånd med Kina.

– Jeg har sagt at vi er for å redusere risiko, ikke å koble oss av Kina.

Han sa at USA jobber sammen med andre land om å få stanset klimaendringene.

USA samarbeider også ifølge Biden om sikkerhet og regulering av kunstig intelligens, blant annet for å hindre desinformasjon, sikre privatliv og for å bruke den nye teknologien konstruktivt mot sykdom og klimaendringer.

I talen sin tok han også opp forholdet til Kina

I talen sin tirsdag tok den amerikanske presidenten også opp klimakrisen og risikoen med kunstig intelligens.

(©NTB)

Flere nyheter: