Menu
Bodø/Glimt er klar for årets cupfinale. Foto: Terje Pedersen / NTB

Bekreftet: Hangeland-utvalget vil ha cupfinale i fotball på våren

Den norske tradisjonen med cupfinale om høsten står for fall. Det såkalte Hangeland-utvalget foreslår at finalen skal spilles om våren hvert år.

Av NTB | 29.09.2023 10:53:52

Sport: Tidligere landslagskaptein Brede Hangeland har ledet en arbeidsgruppe som i februar fikk i oppdrag å vurdere hvordan toppklubbene kan få økt antall konkurransekamper som styrker den sportslige kvaliteten og øker inntektene til norsk fotball.

Arbeidet er nå fullført, og innstillingen til styrene i fotballforbundet og Norsk Toppfotball ble presentert på en pressekonferanse fredag.

– Det blir en revitalisering av cupen, sa utvalgsleder Hangeland.

Utvalget foreslår at fotball-NM i framtiden skal starter om høsten og avsluttes med finale påfølgende vår. Dermed vil cupen følge samme sesongsyklus som de fleste europeiske land allerede benytter.

Utvalget vil også at oppsett skal erstattes med oppsett med trekning fra 3. runde. Dermed blir det også avgjort ved trekning hvem som får hjemmebane.

I det nye cupoppsettet legges det opp til at det skal spilles to cuprunder på høsten og resten av rundene på våren. Det er også foreslått regionale kvalikturneringer, slik at flere klubber kan få mulighetene til å spille NM.

På grunn av koronapandemien gjorde man et unntak for å få gjennomført turneringene, og de to foregående utgavene av cupen hadde sluttrunder og finale om våren.

I år var det åttedelsfinaler og kvartfinaler i mars, semifinaler i april, før Brann slo Lillestrøm i finalen på Ullevaal 20. mai. Også året før ble det avviklet tre utslagsrunder i mars og april før Molde slo Bodø/Glimt i finalen 1. mai.

I fjor ba alle de 32 toppklubbene om å få beholde den tradisjonelle cupløsningen, men Hangeland-utvalget vil det altså annerledes.

– Dette må samtidig ses opp mot dalende interesse for cupen, særlig mellomliggende kamper mellom 1. runde og finalen. Det er også økende konkurranse, og kanskje aller viktigst forhold til endringer i kampkalenderen og Uefas krav om eksklusivitet rundt sine konkurranser. Dette må balanseres mot tradisjoner som er viktige for oss, legger hun til.

Utvalget har foruten cupen sett på terminlister og konkurransestruktur i norsk fotball for årene 2024 og 2025. Det gjelder Eliteserien og 1. divisjon for menn.

Ved siden av Hangeland har utvalget bestått av representanter fra Norges Fotballforbund (NFF), Norsk Toppfotball (NTF) og klubbene i de to nevnte divisjonene.

I norsk fotball har sesongen vært gjennomført i ett kalenderår. Tidligere pleide cupfinalen å spilles i slutten av oktober, men med utvidet sesong har den i senere tid ofte vært spilt i desember. Slik blir det også i år.

– Vi har noen særnorske ting, blant annet at topplagene går inn i 1. runde i cupen. Vi er det eneste landet som har det. 1. runde og cupen er store begivenheter for både breddefotballen og toppfotballen, ja hele bevegelsen. De momentene skal styret ta med seg i den videre behandlingen, sier fotballpresident Lise Klaveness.

(©NTB)